Diyarbakırlı mücellit: Kitap kokusu almadan duramıyorum

Teknolojinin gelişmesiyle artık eskisi kadar rağbet görmeyen mücellitlik küçük dükkanlarda kaldı. 45 yıllık cilt ustası Mehmet Sıddık Arslan, "Yıpranmış, okunmayacak durumdaki kitapları onarmak hoşuma gidiyor. Kendimi kitap doktoru olarak görüyorum" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'da 45 yıllık cilt ustası Mehmet Sıddık Arslan, yıpranan kitapları onarıyor. Sur ilçesinde doğup büyüyen Arslan, 15 yaşından beri eskiyen kitapları ciltleyip yenileyerek, okuyucu ile buluşturuyor.

Arslan, tarihi Ulu Cami karşısında açtığı 10 metrekarelik dükkanında bugüne kadar onlarca çırak yetiştirdi. Arslan, geçmişte bu mesleğe çok fazla rağbet olduğunu ancak teknolojik gelişmelerden sonra bu işi yapanların sayısının günden güne azaldığını söyledi.

Yıpranmış kitapları onarmaktan mutluluk duyduğunu anlatan Arslan, "Eski Kur'an-ı Kerim geliyor, eksik yaprakları tamamlıyorum. Çok yıpranmış kitapları onarıp, ciltliyorum. Kitap kokusunu almadan duramıyorum, işimi severek yapıyorum. Bazı kitapları toparlamak için iki saat uğraşıyorum" diye konuştu.

Geçmişte mesleğe ilginin daha çok olduğunu belirten mücellit, "Talep çoktu. O dönemde tarihi ve okul kitapları ile ansiklopediler çok geliyordu. Bazen gece yarısına kadar çalışıyorduk, yetiştiremiyorduk. İyi para kazanıyorduk. On binlerce kitap ciltledik. O günleri çok arıyoruz" ifadelerini kullandı.

Arslan, "Mücellitlik (ciltçilik) tamamen el emeğidir. Şimdi işimiz büyük şehirlerde teknolojik cihazlarla yapılıyor. Binlerce kitabı tek seferde ciltliyorlar. Onlar teknolojiyle çalışıyor, bizim yaptığımız ise el emeğidir. Yıpranmış, okunmayacak durumdaki kitapları onarmak hoşuma gidiyor. Kendimi kitap doktoru olarak görüyorum. Nasıl bir hasta doktora gittiğinde iyileşince doktor mutlu oluyorsa ben de öyle mutlu oluyorum" dedi. (AA)