İstanbul'da Kürt tiyatrosunda yeni bir soluk: Şa Performance

Şa Performance 2018 yılının Mayıs ayında İstanbul'da 4 genç tiyatrocu tarafından kuruldu. Kısa sürede tanındılar. Kuruculardan Tuncay Özel 'Ji Akademiye Re Raporek' oyunundaki rolüyle İran'da ödül de kazandı. Özel, “Bizim sanatsal yolculuğumuz diğer gruplardan farklılıklar gösteriyor. En temel prensibimiz oyunlarımızın anadilde olması" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Bir grup genç tiyatrocu Batman'dan yola çıkarak İstanbul'da gelip, Şa Performance adıyla yeni bir tiyatro salonu açtı. Amaçları Kürt nüfusunun en yoğun olduğu İstanbul'da Kürtçe oyunlar sergilemek ve buna yönelik çalışmalar yapmak. Şa Performance'ın kurucusu Tuncay Özel; “Daha önce Batman'da tiyatro yapıyordum ve her zaman kendi sahnemi kurma fikrim vardı. Bu amaçla İstanbul'a geldim ve Şa Performance'ı 4 arkadaşımla beraber kurduk” diye konuştu.

'AMACIMIZ KÜRTÇE TİYATROYU EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEK'

Batman'da aktif olarak Kürtçe tiyatro yapan 4-5 grup olduğunu ifade eden Özel şu ifadeleri kullandı: "Bu çok iyi bir rakam tiyatro açısından. Kürtçe tiyatroyu Kürt nüfusunun en yoğun olduğu İstanbul'da da yapmak istedik. Bu hem kendi eğitimimiz hem de öğrendiklerimizi aktarmak için önemliydi. Şa Performance kurulduktan sonra yoğun ilgi gördü ve güzel tepkiler aldık çünkü yerleşik olarak tiyatro yapan sadece Teatra Jiyana Nu grubu vardı. Şermola Performans oyuncuları ise oyunlarını başka sahnelerde oynuyordu. Bizim de İstanbul'da yerleşik bir sahne açmamız hem tiyatro açısından hem de kültür sanat etkinlikleri açısından bir soluk kazandırdı. Geleceğe dair bir şeyler kestirmek zor çünkü Türkiye de imkan ve şartlar çabuk değişebiliyor. Kürtçe tiyatroyu en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz. Elbette her tiyatronun ve her grubun kendi rengi ve özgünlüğü vardır. Bizim de sanatsal yolculuğumuz diğer gruplardan farklılıklar gösteriyor (oyun seçme,çalışma metodları vs). En temel prensibimiz oyunlarımızın dilinin kendi anadilimiz olmasıdır."

'OYUN ÖNCESİ YÜKSEK SESLE KÜRTÇE MÜZİK DİNLERİM'

Bugüne kadar herhangi bir kurumdan destek görmediklerini söyleyen Özel, "Şimdiye kadar dört çeviri oyun ve bir çocuk oyunu oynadık. Çocuk oyununun dili de Kürtçeydi. Metin ararken öncelikle metni bu coğrafyaya nasıl adapte edebiliriz nasıl bir bağ kurabiliriz düşüncesinden yola çıkıyoruz. Kendi dertlerimizi anlatabilen oyunları tercih ettik şimdiye kadar. Biz genellikle alternatif sahnelerde oyunlarımızı oynuyoruz ve şunu rahatlıkla diyebiliriz: Bugüne kadar hiçbir kurum ya da kuruluştan herhangi bir destek görmedik bunun elbette politik alt metni vardır" dedi.

'İRAN'DAN ÖDÜL ALDIK'

Şa Performance'ın ilk çıkış oyununun 'Mirzayê Piçûk (Küçük Mirza) olmasının kendileri için çok değerli olduğunu söyleyen Özel şöyle konuştu: "Ji Akademiyê Re Raporek (Akademiye Bir Rapor) bize İran'da ödül kazandırdı. Çok olumlu eleştiriler aldık. Biz, oyunlarımızın kitlelere ulaşmasını istiyoruz. Şa Performance, Taksim'deki Konnektiva sahne çatısı altında çalışmalarını sürdürüyor. İnsanları hem çay içmeye hem de oyunlarımızı takip etmeye bekliyoruz.”

Şa Performance merkez olarak İstanbul'da bulunuyor fakat iki ayda bir turneye çıkıyorlar. 4 Şubat'ta İzmir'de, 8 Şubat'ta ise Ankara'da oyunlarını sergileyecekler.

Şa Performance'ın etkinlikleriyle ilgili  detaylı bilgiler sosyal medya hesaplarından yayınlanıyor.

Instagram: @sa_performas

Tweter: saperformancee

Mail: [email protected]