10 Şubat'ta 'Akademik Özgürlük' paneli

10 Şubat'ta “Akademik Özgürlük” paneli düzenlenecek. Panel 8 Şubat Cumartesi günü 16:00’da başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim Sen'in girişimlerinin sonucunda kutlanması ilkesel olarak kabul gören 10 Şubat "Dünya Akademik Özgürlük Günü" kapsamında "Akademik Özgürlük" başlığıyla bilim insanlarının katılacağı bir panel düzenlenecek. Eğitim Sen, Ankara Dayanışma Akademisi, İnsan Hakları Okulu ve Mülkiyeliler Birliği’nin birlikte düzenleyeceği panele Prof. Dr. Korkut Boratav, Doç. Dr. Sevilay Çelenk ve Dr. İnan Özdemir Taştan katılacak. Panelin moderatörlüğünü ise Eğitim Sen Ankara 5 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Doç. Dr. Meltem Kayıran yapacak.

Olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleriyle bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırılmasına tepki olarak 10 Şubat 2017’de Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde yüzlerce kişinin katıldığı bir eylem gerçekleştirilmek istendi. Polis yapılmak istenen açıklamayı engelleyerek kampüse kimsenin girmesine izin vermedi. Kampüs önünde toplananlara da saldıran polis, bilim insanlarının kampüs girişine serdiği cübbeleri çiğnemişti.

Eğitim Sen, polisin Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde bilim insanlarının cübbelerini çiğnediği 10 Şubat’ı “Dünya Akademik Özgürlük Günü” olarak ilan edilmesi için çalışmalarını sürdürürken, Eğitim Enternasyonali bünyesindeki sendikalarla da görüşmeler yürüten Eğitim Sen, “Büyük Buluşma” tarihi olan 10 Şubat’ın dünya genelinde akademik özgürlük günü ilan edilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Yapılan girişimler sonucunda 10 Şubat'ın "Dünya Akademik Özgürlük Günü" günü olarak kutlanması ilkesel olarak kabul gördü. Türkiye’de ve çeşitli ülkelerde bunun bir ilk adımı olarak 8 Şubat Cumartesi günü, “akademik özgürlük” temalı etkinlikler gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

"Akademik Özgürlük" paneli 8 Şubat Cumartesi günü saat 16:00’da Mülkiye Kültür Merkezi Prof. Dr. Oral Sander Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

.