Bozkurt Kuruç sahneyi bırakamıyor

Bozkurt Kuruç 84 yaşında tiyatroya devam ediyor. Kuruç'un son oyunu İzmir'de sahneleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Usta oyuncuların hocası, Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanı Prof. Dr. Bozkurt Kuruç, yaklaşık 65 yıldır tiyatro sahnesinde görev yapıyor. Sahneye adımını 1955'te atan, yaşarken büstü dikilen ve bir tiyatro salonuna ismi verilen 84 yaşındaki sanatçı, son olarak Bornova Kültür ve Sanat Merkezi'nde adını taşıyan sahnede izleyiciyle buluşan "Kanlı Düğün" adlı oyunun rejisörlüğünü üstlendi.

Tiyatroyla çocukken Ankara'daki Küçük Tiyatro'da tanıştığını söyleyen ve çok etkilendiğini belirten Kuruç, "Saman Pazarı'nda otururduk. Beni tiyatroya götürmüşlerdi. Hangi oyundu hatırlamıyorum ama fuayeye girdiğimde hayatımda görmediğim kadar büyük koltuklar gördüm. Bir koltuğun ucuna oturdum, salonun ihtişamını seyrettim. Küçük Tiyatro'nun tepesi vitraylarla örtülüydü ve müthiş etkileyiciydi. Hafızamda bu kaldı. Şimdi adımı taşıyan bir sahne var evet ama bunun için bir ömre ihtiyaç var galiba" diye konuştu.

Ankara Devlet Tiyatrosunda Mahir Canova, Cüneyt Gökçer gibi ustalardan ders aldığını, Kartal Tibet ile aynı dönemde eğitim gördüğünü dile getiren Kuruç, şöyle devam etti:

"Çalışmak için saat 04.00'te kalkıyorduk. Aynı sınıftaki bir öğrenci arkadaşımız bu nedenle Kartal Tibet ve beni şikayet etmişti. Hem egzersiz hem yetenek hem de iyi eğitim önemliydi. Bugün pek çok üniversitede konservatuvar adı altında kuruluşlar var ancak o zaman Ankara Devlet Konservatuvarının özel bir yasası vardı ve eğitimi de özeldi. Biz oralardan yetiştik."

Kuruç, bir oyunda Ayten Gökçer'le...

'İSTANBUL KARIŞIK' DEDİ ANKARA'DA KALDI

Üniversiteden mezun olduktan sonra çok karmaşık bulduğu için İstanbul'a gitmediğini dile getiren Kuruç, bu nedenle eğitim ve sanat hayatını Ankara'da sürdürmeye karar verdiğini söyledi.

Konservatuvardan mezun aktörlerin İstanbul'a yerleşmeye başladığını, sinema ve dizilerde rol aldığını anlatan Kuruç, Batı'da eğitim almış rejisörlerin de geldiğini ve sinemanın birdenbire "fukara erkek zengin kız' gibi çok kalın çizgilerle çizilmiş senaryolardan kurtulduğunu belirtti. İnsanı irdelemeye, karakter oluşturmaya çalışan dizilerin de ortaya çıktığını ifade eden Kuruç, "Tarihi diziler de yapılıyor ama bilgi eksik gibi geliyor bana. Bilgiye dayanmayan hayal gücü olmaz. Sadece hayal gücüyle yanlış yapılır" diye konuştu.

KUVAYİ MİLLİYE DESTANI'NI İNGİLİZCE SAHNELEDİ

Ankara'da 5 Aralık 1935'te dünyaya gelen, 1960'ta Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü'nden mezun olan Bozkurt Kuruç'un rol aldığı ve yönettiği onlarca oyun bulunuyor. İngiltere'de 1962-1965'te rejisörlük eğitimi alan Kuruç, Almanya, Yunanistan, Fransa, Yugoslavya, Kıbrıs, Çin, ABD ve Sovyet Rusya'da araştırmalar yaptı. Hacettepe Üniversitesine bağlanan Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde öğretim üyeliğine getirilen Kuruç, burada 1987 yılında doçent, 1988'de profesör oldu. Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü yapan Kuruç, 1999'da ABD Chicago'da Nazım Hikmet'in "Kuvayi Milliye Destanı" adlı eserini İngilizce olarak ABD'li oyuncularla sahneledi. "Devlet Sanatçısı" unvanına sahip usta oyuncu, "Kurtlar Vadisi Pusu" gibi bazı filmlerde de rol aldı. Halen Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Başkanlığını sürdüren sanatçı, Ankara Devlet Tiyatrosu bahçesine yaşarken büstü dikilen tek sanatçı oldu. (İZMİR/AA)