Oğuz Atay'ın evine 'Tutunamayanlar' tabelası

'İstanbul'un Edebiyat Coğrafyası' projesi başladı. Oğuz Atay'ın evine tabela asıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Tanpınar Araştırmaları Merkezi'nin "İstanbul'un Edebiyat Coğrafyası" projesi kapsamında, yazar Oğuz Atay'ın Beyoğlu'ndaki evine törenle 'Oğuz Atay Tutunamayanlar romanını bu binada yazdı" şeklinde bir bilgilendirme tabelası asıldı.Törene Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli, MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve sanatseverler katıldı.

Atay, ünlü romanı Tutunamayanlar'ı, Beyoğlu Hayriye Caddesi'nde bulunan 7 numaralı binanın ikinci katındaki evinde yazmıştı.

'BİR SELAM VERECEKLER'

Beyoğlu Belediyesi ile MSGSÜ iş birliğinde gerçekleşen etkinliğe katılan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız , vefatının 42. yılında Oğuz Atay'ı anma ve anlama adına bir araya geldiklerini söyledi. Beyoğlu'nun İstanbul kültür sanat hayatının merkezi olduğunu vurgulayan İnci, binanın önünden geçenlerin  tabelayı okuduğunda Oğuz Atay'a bir selam vereceklerini söyledi.

Yıldız, "Atay'ı rahmetle anıyoruz. Bugün onun 'Tutunamayanlar' romanını yazdığı bu tarihi mekanda, onu sevenler olarak hatırasını yaşatmak üzere toplandık" dedi.

Beyoğlu'nun kültür ve sanat merkezi olduğunu daha güçlü şekilde ifade etmeye sürdüreceklerini belirten Yıldız, şunları kaydetti: "Bugün Türk edebiyatına yön veren ve 20. yüzyılın en seçkin edebiyatçılarından kabul edilen Oğuz Atay'ı anıyoruz. Bundan sonra Beyoğlu Belediyesi olarak biz de 'Beyoğlu'na Değer Katanlar' projesi kapsamında benzer etkinlikler gerçekleştireceğiz."

İKİNCİ DURAK: TANPINAR

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci de bir hayalin gerçekleştiğini ve çok mutlu olduğunu belirterek, "Tanpınar Araştırmaları Merkezi'nin projelerinden biri İstanbul'da yaşamış değerli bütün yazarların yaşadıkları mekanlara dair plakalar koymak ve böylece farkındalıklar yaratmaktı. Beyoğlu Belediye Başkanımıza sürecin bu kadar hızlı gerçekleştirilmesinde göstermiş olduğu çabadan ötürü teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İnci, yerleştirilecek tabelaların MSGSÜ tarafından tasarlanacağını dile getirerek, "İstanbul'un Edebiyat Coğrafyası" projesinin ikinci durağının Üsküdar'da Ahmet Hamdi Tanpınar ile ilişkili bir mekana asılacak bilgilendirme tabelasıyla devam edeceğini bildirdi.

Oğuz Atay, 13 Aralık 1977'de vefat etmişti. (İSTANBUL/AA)