Nick Ut: O fotoğraf Amerikan halkını çılgına çevirdi

İstanbul'da düzenlenen PhotoMaraton 2019 ödül törenine, Vietnam'da bombalardan kaçan çocukları çekerek dünyanın en ünlü fotoğraflarından birine imza atan Nick Ut ve foto muhabir Coşkun Aral katıldı. Ut ünlü fotoğrafıyla ilgili, "Bu fotoğrafı çekip yayımlandıktan sonra Amerikan halkı savaşa karşı inanılmaz derecede bir tepki gösterdi" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - PhotoMaraton 2019 ödül töreninde bu yılın konuğu, Vietnam'daki savaş esnasında napalm bombalarından kaçan çocukların fotoğrafını çeken Nick Ut oldu. Bugün İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Ut, "Bu fotoğrafı çekip yayımlandıktan sonra kamuoyunun vicdanını ayağa kaldırdı. İnsanlar öfkelendi. Amerikan halkını öfkeden çılgına çevirdi ve bir çok protesto gösterisine neden oldu" dedi.

'EVRENSELLİK ÇOK AZ KİŞİYE NASİP OLUR'

Birçok ünlü fotoğrafçı ve fotoğraf meraklıların da katıldığı 2019 İstanbul PhotoMaraton başladı. Tören Coşkun Aral'ın Ara Güler belgeselinin gösterimiyle açılırken, sonrasında sahneye çıkan Aral bir konuşma yaptı.

Aral, Ara Güler ve Abidin Dino gibi isimlerin hep var olacağını söylerken, "Evrensellik çok az kişiye nasip olur. Kanlı bir mayıs ayı ile dünyaya açıldım. Kendime rol model olarak Abidin Dino, Ara Güler ve Yaşar Kemal'i aldım. Ateşi taşıma görevi bazen cezalandırıyor. Evrenseller şu anda evrenin bir yerinde bizi gözlüyorlar. Foto muhabirliği meşakkatli bir meslek. Ara Güler bir tarihçi, foto muhabiri ve gazeteciydi. İnşallah bizden sonraki kuşaklar da bu değerleri dünyaya taşır" dedi.

'SAVAŞA KARŞI KULLANILAN BİR FOTOĞRAF OLDU'

Vietnam Savaşı sırasında haber takibi için savaş bölgesinde bulunan Nick Ut, çektiği ünlü fotoğrafı şöyle anlattı:

"Savaş uçağının napalm bombasını attığı bölgede onlarca sivil vardı. Bomba atıldıktan sonra çocuklar yanmış vücutlarıyla ağlayarak ve büyük bir korkuyla kaçıyorlardı. Karşınızdaki fotoğraf çok güçlü bir etkiye neden oldu. Kamuoyu vicdanını ayağa kaldırdı. Fotoğraftaki kızın vücudunda yanıklar vardı ve gözlerinden yaşlar akıyordu. Onu öyle görünce benim gözlerimden de yaşlar akmaya başladı. Yanık olan yerlerine hemen su döktüm ve hastaneye götürdüm. O şu an büyümüş, iyi bir hayatı ve çocukları var. Kim Phuc şimdi UNESCO iyi niyet elçisi. Onunla iyi arkadaş olduk. Buraya gelmeden önce görüştüm. Buraya da getirmek istedim ama program uymadı ve gelemedi. Kızıyla da çok iyi arkadaş oldum. Bu fotoğrafı çekip yayımladıktan sonra Amerikan halkı savaşa karşı inanılmaz derecede tepki gösterdi. İnsanlar öfkelendi. Savaşa karşı kullanılan bir fotoğraf oldu. Amerikan halkını öfkeden çılgına çevirdi ve bir çok protesto gösterisine neden oldu. Irak savaşına karşı da kullanıldı."