İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başlıyor

TİHV 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri başlıyor. Gösterimler İzmir'de iki salonda olacak.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR -  Türkiye’de ve dünyada insan hakları açısından yaşanan farklı sorunlara dair izleyicilerde farkındalık ve duyarlılık oluşturmayı hedefleyen Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İnsan Hakları Belgesel Film Günleri'nin bu yılki teması, ‘düşünce, ifade ve basın özgürlüğü’.

İletişim Çalışmaları Topluluğu, Fransız Kültür Merkezi, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, İzmir Mimarlar Odası, İzmir Barosu ve İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi tarafından desteklenen TİHV 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri'nde, dört gün boyunca Fransız Kültür Merkezi ve İzmir Mimarlık Merkezinde olmak üzere iki ayrı salonda ülke içinden ve dışından 37 seçme belgesel film izlenecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gösterilen filmlerden bazılarının yönetmenleri filmlerine dair izleyicilerle söyleşi yapacaklar.

Önümüzdeki yıl belgesel film günlerini İzmir dışına; Diyarbakır ve İstanbul gibi vakfın temsilciliklerinin bulunduğu şehirlere taşımayı hedeflediklerini belirten Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, "Türkiye’nin yeniden demokratik bir zemine çekilebilmesi için insan haklarının kurucu rolünü canlandırmak, özellikle de düşünce ifade ve basın özgürlüğünü korumak ve güçlendirmek hayati bir önem taşıyor. Bu nedenle de 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günlerinin temasını ‘düşünce, ifade ve basın özgürlüğü’ olarak belirledik" dedi.

ÜMİT KIVANÇ KOLAYLAŞTIRICILIĞINDA BELGESEL SİNEMA ATÖLYESİ

Yine belgesel film günleri kapsamında 5-8 Aralık 2019 tarihlerinde Mimarlık Merkezi'nde gazeteci, yazar ve belgesel sinemacı Ümit Kıvanç’ın kolaylaştırıcılığında, belgesel sinema yapmak isteyen genç sinemacılar, insan hakları savunucuları ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan 20 katılımcıya insan hakları temalı belgesel film yapma beceri ve tekniklerinin uygulamalı olarak aktarıldığı “Belgesel Sinema Atölyesi” gerçekleştiriliyor.

Coşkun Üsterci'nin verdiği bilgiye göre, bu atölyelerin sonraki yıllarda da sürmesi hedefleniyor.

'ÜLKE ÇAPINDA BİR AFİŞ YARIŞMASI GERÇEKLEŞTİRDİK'

Bu yıl belgesel film günleri kapsamında ‘düşünce, ifade ve basın özgürlüğü’ temalı, ülke çapında katılıma açık bir afiş yarışması gerçekleştirildi. Yarışmaya, 331 tasarımcı, 571 eser ile katıldı. Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Üsterci, bu yılki belgesel film günlerinin kapsamını da genişlettiklerini ifade ederek şunları söyledi, "10 Kasım 2019 tarihinde sonuçlanan ve beklentimizin üzerinde bir ilgi gören bu yarışmanın birincisi seçilen eser 10. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri’nin afişi oldu."

Yarışmaya katılan eserlerden en beğenilen 26’sı, 9 - 15 Aralık 2019 tarihleri arasında gösterimlerin yapıldığı Mimarlık Merkezi’nin salonunda sergilenecek. (DUVAR)

.