Yerin Kulağı: ‘Dinlerken Sago yine yapmış’ diyemedik

Sagopa Kajmer, Sarkastik isimli yeni EP’sini piyasaya sürdü. The Weeknd bu yılki ikinci teklisini yayınladı. Aralarında birçok önemli müzisyenin yer aldığı bir ’Mose Allison’a saygı’ albümü çıktı. Yeni müzikleri sizler için derledik.

Google Haberlere Abone ol

Yerin Kulağı’nda bu hafta yeni EP’si ile Sagopa Kajmer, yeni teklisiyle The Weeknd ve Mose Allison’a saygı albümü var.

Sagopa Kajmer

Son birkaç yıldır tekli çıkararak dinleyicileriyle buluşan Sagopa Kajmer mahlaslı Yunus Özyavuz, Sarkastik adlı yeni EP yayınladı. 23 dakika süren ve 5 şarkıdan oluşan yeni EP’de rapçinin yeni bir şeyler denediğini görüyoruz.

2008 yılından itibaren yaşadığı değişim gözle görülür şekilde fark edilen müzisyenin bu EP’de, son dönemde moda haline gelen ‘trap’ denemeleri de yaptığını fark etmek mümkün. 2000’lerin başında oluşturduğu kemik kitle tarafından son yıllardaki müziği eleştirilen Özyavuz, yeni çalışmasındaki beat'lerle sound olarak kendisinin özlenen yıllardaki müziğini hatırlatsa da lirikleri ve vokaliyle yeniden hayal kırıklığına uğrattı. Kendisinin ilk albümlerindeki melankolik-pesimist, yer yer didaktik öğeler barındıran liriklerinin, son 10 yıldır bireysel ve yüzeysel bir hale dönüşmesi de kendisinin dinleyici kitlesinin dönüşmesine neden oldu. Dolayısıyla ‘Eski Sagopa Kajmer sevenler’ olarak, kendisinin 2005’te söylediği gibi “Dinlerken Sago yine yapmış” diyemedik.

Son yıllarda çıkardığı şarkılarla dijital platformlarda büyük bir nicelik artışı yaşayan Sagopa Kajmer’in müziğindeki niteliğe dair tartışmalar, derli toplu bir çalışma yayınlanınca yeniden alevlendi. Sosyal medyadaki tartışmalarda Bir Pesimistin Gözyaşları, Romantizma, Kötü İnsanları Tanıma Senesi gibi albümlerle Sagopa Kajmer müziğini seven dinleyicilerin, bu yeni EP hakkında olumlu bir şeyler söylediklerini görmek çok zor. Kendisi de bu yıl içinde verdiği söyleşide “Nasıl şarkı yapıyorsunuz, ilham geldi falan derler?” sorusuna “Yok, bana öyle bir şey gelmiyor artık. Bir şarkı yapmam gerekiyor diyorum, oturuyorum, yapıyorum” demişti. Ardından “Bir şarkı ne kadar sürede çıkıyor” sorusuna da “4 saat. İstersem bir haftada bir albüm bitirebilirim” yanıtı vermişti. Özyavuz’un yeni EP’sini ve son yıllarda yaşadığı müzikal değişimin özetini aslında bu cevaplarda da bulmak mümkün.

The Weeknd

Kanadalı müzisyen The Weeknd, yeni teklisi Blinding Lights’ı piyasaya sürdü. Kısa bir süre önce Heartless adlı bir tekli daha çıkaran The Weeknd, yeni teklisini dijital platformlarda dinlemeye sundu.

Mose Allison

2016’da vefat eden caz ve blues müziğin usta piyanistlerinden Mose Allison için bir saygı albümü yayınlandı. Allison’ın 15 eseri farklı sanatçılar tarafından yeniden kaydedildi ve ortaya 51 dakikalık If You’re Going To The City: A Tribute To Mose Allison adlı albüm çıktı.

Albümde Iggy Pop, Bonnie Raitt, Richard Thompson, Jackson Browne gibi ünlü müzisyenler, Allison’ın parçalarını yorumladı.