Çocukların festivali 3'üncü kez başlıyor

Uluslararası Çocuk Diyarı Festivali üçüncü kez kapılarını çocuklara açıyor. Geçtiğimiz yıllarda ilk kez sinema salonunda film izleyen çocukları ağırlayan festival Ankara’nın ardından Batman’a taşınacak. Dezavantajlı çocukların tamamına ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden festival koordinatörü Şebnem Aktolga, “İmkansızlıklar içerisinde olan çocukları yönetmenlerle tanıştırmak, bu dünyaları göstermek istiyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası Çocuk Diyarı Film Festivali 9-17 Kasım tarihleri arasında Ankara’da Yılmaz Güney Sahnesi’nde çocuklarla buluşacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ilk kez destek olduğu festival kapsamında 64 film gösteriminin yanı sıra, konserler, atölye çalışmaları ve söyleşiler düzenlenecek.

Çocukların söz sahibi olduğu, hazırlık sürecinde katkı sağladığı festivalin koordinatörü Şebnem Aktolga üçüncü kez çocuklarla buluşacak festivalin bu yılki içeriğine ve hazırlıklarına dair sorularımızı yanıtladı. İlk defa sinema salonunda film izleyen çocukları ağırlayan festivalin her geçen yıl büyüdüğünü belirten Aktolga, 28 Kasım’da festivalin Batman’a da taşınacağını ifade ederek, “Çocukları ötekileştirmeden dezavantajlı çocuklara dokunarak hayallerimizi gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Bu yıl üçüncü kez çocukların festivali düzenleniyor. Çocukları çocukların gözünden anlatan festivalde bu yıl neler olacak?

Üçüncü yılımızda da amacımız ve hedefimiz doğrultusunda yürümek istiyoruz. Hayal ettiklerimize üç yıl daha yakınız. Hiçbir çocuğu ötekileştirmeden çocuk diyarı dediğimiz kapıya getirmek istiyorduk. Bunu da imkân birliğiyle ücretsiz etkinlikler ve coğrafi dağılımı gerçekleştirerek yapabilirdik. Sadece Ankara değil başka şehirlere gitme gayemizi bu yıl gerçekleştirdik. Çocukların mükemmel bir üretme potansiyelleri var. Bu sistem onları bir yerde tıkıyor ve kendilerini gerçekleştiremiyorlar. Biz de büyük olan potansiyellerini gerçekleştirebilecekleri bir saha yarattık.

Dünyanın farklı coğrafyalarından 64 film çocuklarla festival kapsamında buluşacak. Farkındalığı yükseltebilecek atölyelerimiz de olacak.  Bu yıl birincisini düzenlediğimiz 1. Çocuklar ve Gençler Kısa Film Yarışması'nın jürileri Nazan Kesal, Ahu Öztürk ve Seren Yüce tarafından belirlenen finalistlerinin filmlerini de kapanış gecesinde izleyeceğiz. 3 ve 18 yaş grubunu içeride görmek istiyorduk, gençlerin yoğun katılımı gerçekleşti ve sinema üzerinden iletişim kurduk.

‘ÇOCUKLARA BAŞKA DÜNYALARIN KAPILARINI ARALIYORUZ’

Dünya sinemasının çok farklı ülkelerinden filmler festivalde çocuklarla buluşacak. Çocuklara başka dünyaların kapılarını aralıyoruz. Bu kadar çok ülke filmi sayesinde dünyaya baktıkları yerin zenginleşmesini istiyoruz. Küçük bir coğrafyada yaşayan çocuğa çok renkliliğin, çok çeşitliliğin olduğunu gösterebilmek adına bir seçki hazırladık. Kosta Rika ile tanışmalarını, orada yaşayan çocuklarla farklı olmadıklarını anlamalarını istiyoruz.

Öte yandan, iklim krizinin odağında çocuklar her yerdeydi. Bunu çok önemsedik ve biz de burada duruyorduk. İklimle ilgili krizin nedeni biz büyükleri sorgulayan çocukların sesleri olmak istedik ve bu yıl içeriğimizi buna göre şekillendirdik.  Bu yılki ‘İklim Krizi’ başlıklı panelimizi de çocuklara, “Future” grubuna yaptıracağız. ‘Çocuklar olarak büyümek istiyoruz ve çocuklarla iletişim kurmak istiyoruz’ dediler. İklim krizine farkına vardıkları meseleyi kendi dillerinden onlar da diğer çocuklara anlatacaklar.

FESTİVALDE ÇOCUKLAR DA GÖREV ALIYOR

Festivalin hazırlık sürecinde çocuklar da görev alıyor. Bu yılki festivale nasıl katkı sağladılar?

20 kişilik çocuk komitesini geçtiğimiz yıl kurmuştuk. Bu komite çok güzel şeyler üretiyor. Her hafta toplandık ve bu festivalin kurgu aşamasında doğrudan sorumluluk üstlendiler. Filmlerle ilgili sohbetler ettik, hangi filmleri seviyorlar bunları festival için öncül olarak belirledik. Bütün illüstürasyonlarımızı komiteden bir çocuk gerçekleştirdi. Onun yaptığı bütün tasarımlar büyükşehirin verdiği billboardlarda yer aldı. Bu yıl kapanış gecesi için el birliği ile müzikal hazırladılar. Açılışta ödülleri onlar dağıtacaklar, misafirleri karşılayacaklar. Onların potansiyellerini burada görebiliyoruz. Aynı zamanda onların film yapmalarına destek oluyoruz.

‘FİLM İZLEMEYE DEĞİL ŞEHRE DE İLK DEFA GELDİLER’

Festival kapsamında muhtemelen geleceğin yönetmenlerine filmler gösteriliyor.

Biz bunu amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Hüseyin Tabak festivalimize gelmişti. Filminin ardından çocuklarla söyleşi yaptı. Hayatlarında ilk defa o çocuklar sinemaya gelmişlerdi. Öğretmenleri, ‘Sadece film izlemeye değil, şehre de ilk defa geldiler’ demişlerdi. O çocuklar uluslararası bir yönetmenle karşı karşıya ilk kez geldiler. Yönetmenlikle ilgili sorular sordular. Belki de bu festival onların gelecekteki hedeflerini belirledi.

Festival ekonomik anlamda iyi olmayan ailelerin çocuklarını, savaşa tanıklık etmiş göçmen çocukları da ağırlıyor.

Ana gayemiz dezavantajlı gruplara seslenmek. Diğer çocukları da ötekileştirmiyoruz ama dezavantajlı grupların sinemaya, filmlere ulaşma imkanları daha güç.  Göç Der’in desteğiyle bu yıl sığınmacı çocuklara daha çok imkân yarattık ve onlar için üç tane alternatif atölye oluşturduk. Onlara özel filmler seçtik ve gösterimler planladık. Bu çocukların çoğu savaşa tanıklık etmiş ve travmaları olan çocuklar. Biz köşesinden bucağından tutup tedavi süreçlerine katkı sağlamak istiyoruz. Acıyı yok edemezsiniz ama belki iyileştirmekte katkı sağlarsınız. Biz de bunu hedefliyoruz.

Festivalin Batman'a da taşınması planlanıyor

‘SİZİ TÜKETMİYORLAR, ÇOĞALTIYORLAR’

Geçtiğimiz yılki sohbetimizde “Bu festivalin çok büyük bir ihtiyaç olduğunu hayata geçirdikten sonra gördük” demiştiniz. İlk defa sinemada film izleyen çocuklarla bir arada olmak, çocukların gözlerindeki heyecana tanık olmak size, ekibe ne hissettiriyor?

Bu festivaldeki en büyük mutluluğu çocuklarla birebir temas ettiğimizde yaşıyoruz. Organizasyon zor bir iş. Aslında büyüklerle uğraşmak zor bir mesele. (Gülüyor) Organizasyon böyle zorken bu enerjiyi nereden buluyorsun dediklerinde çocuklarla baş başa kaldığımız anları işaret ediyorum. Onlar yitirdiğim, kaybettiğim hislerimi yeniden yeşertiyorlar. Bizi tekrar ayağa kaldırıyorlar. Sizi tüketmiyorlar sizi çoğaltıyorlar.

Derdi çocuk olan herkes davetli mi? Festival yetişkinlere nasıl seslenecek?

Derdi çocuk olan herkes çocuklarıyla birlikte festivale gelebilirler. Festival kapsamında ebeveyn saatleri belirledik ve onlara da filmler göstereceğiz.  Festivalimizde ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte filmleri izleyebilecekleri seanslarımız var. Çocuklar kendileriyle film seyredilmesini çok seviyorlar ve ailelere çocuklarıyla birlikte izleyebilecekleri filmlerimiz de festivalde olacak.

HER ÇOCUĞA ULAŞMAK İSTİYORUZ’

Çankaya Belediyesi’nin desteklerinin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi de ilk kez festivale bu yıl destek oldu. Çabanız bir şekilde sürüyor fakat bu desteklerin dışında talebiniz nedir?

Festivali epey büyüttük ve geniş kapsamlı bir program oldu. Her çocuğa ulaşmak istiyoruz. Mamak’ta köyden çocukları ağırladık ve bırakın sinemaya gitmeyi hayatlarında ilk defa şehre inen çocuklardı. İmkansızlıklar içerisinde olan çocukları yönetmenlerle tanıştırmak, bu dünyaları göstermek istiyoruz. Dolayısıyla destekle büyüyen bir festivaliz. Bilet, katalog satmıyoruz ve maddi anlamda bir gelir yaratan bir yapı kurmadık. Aldığımız destekler sayesinde bu festivali daha çok büyüteceğiz ve daha çok çocuğa ulaştıracağız.  Desteğe ihtiyacımız var. Bu aşamada destek verenlere çok teşekkür ediyoruz. Bizim hep yanımızda olmalarını temenni ediyoruz.

FESTİVAL BATMAN’A DA TAŞINACAK

Festivalin geleceği nasıl olacak? Başka şehirlere ya da Ankara’nın ilçelerine konuk olma ihtimali var mı?

Hayallerimizle gerçeklerimiz arasındaki farkı kısaltıyoruz. Her coğrafyaya gitmek gibi bir isteğimiz var. Türkiye’deki her ile ve ilçeye değmek istiyoruz. Çocukların yaratıcılıklarını gereçekleştirebilecekleri çatılar oluşturmayı hedefliyoruz. Bunu da çocukları ötekileştirmeden dezavantajlı çocuklara dokunarak hayallerimizi gerçekleştirmek istiyoruz. 28 Kasım - 1 Aralık tarihleri arasında Batman'da da ilk festivalimizi gerçekleştireceğiz. Festivalimizi Batman’a da taşıyacağız.