Mimar Sinan'ın yaptığı çeşme yıkıldı

Mimar Sinan'ın yaptığı 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi 'restorasyon' denilerek yıkıldı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kusurlu çalışmanın durdurulduğunu ve restorasyonun aslına uygun yapılacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mimar Sinan tarafından yapılan 450 yıllık Pir Mehmed Çeşmesi'ne restorasyon çalışması için gelen İBB Kültür Varlıkları Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü teknik elemanları eserin duvarlarını çekiç ve levyelerle yıktı. Kamuoyunun tepkisine neden olan yıkımın ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "Danışma Kurulunun,  ‘çeşmenin kuzeybatı cephesinde sehim yapmış olan duvarı oluşturan taşların numaralandırıldıktan sonra sökülüp aynı malzeme ile aslına uygun olacak şekilde yapılmasına’ ilişkin kararına rağmen, uygulamanın bu karara uygun yapılmadığı ve sökülen özgün yapı taşlarının çeşme mahallinde yer almadığı görülmüştür" ifadeleri yer aldı.

İBB: ASLINA UYGUN OLARAK YENİLENECEK

İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları onaylı projeye uygun olmayan, kusurlu çalışmanın durdurulduğunu belirten İBB, restorasyonun aslına uygun olarak yapılacağını vurgulayarak açıklamalarını şu şekilde bitirdi:

"Restorasyon çalışmalarının başlamasıyla birlikte, tarihi çeşmenin üzerinde uzun yıllardır yer alan ve çay ocağı olarak kullanılan betonarme yapılar sökülmüştür. Çeşmenin hazne bölümünde ise, dönemine uygun olmayan çimento esaslı sıva ve zemin kaplama malzemeleri kaldırılmıştır. İBB olarak; İstanbul 2 No’lu Koruma Kurulu kararlarına göre restore edilen çeşmenin, aslına uygun şekilde yenilenerek İstanbulluların hizmetine açılacağını da eklemek isteriz” denildi.

ÇEŞMENİN ÜSTÜNE OFİS YAPILMIŞTI!

Galata bölgesinin ilk çeşmelerinden olan Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait çeşmenin su haznesi yıllar önce kiraya verildi. Üzerine daha sonra kaçak kat çıkılan ve ofis yapılan çeşme, yıllarca denetimsiz olarak kullanıldı.

Çeşmenin kitabesi ve su yalağı ise geçen yıl çalındı. Çeşme, Galata esnafının çöplüğüne döndü. (HABER MERKEZİ)