'Büyük İskender' depoda bulundu!

Büyük İskender'in büstü müze deposunda çıktı. Heykel, 2020 yılında sergilenecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Büyük İskender’in kayıp büstünün, Yunanistan’daki Veroia Arkeoloji Müzesi deposunun karanlık bir köşesinde olduğu tespit edildi.

Arkeofili'nin haberine göre, Mermerden burunsuz büst, büyük olasılıkla M.Ö. 323 yılında 32 yaşında vefat eden Büyük İskender’in ölümünden yaklaşık 200 yıl sonra, M.Ö. 2. yüzyılda yapılmıştı. Küratörler, eski harçların ve kirletici maddelerin altında seramik ile sandıklar arasında kalan yontulmuş büstü gördüklerinde deponun stoğunu sayıyorlardı.Yunan Kültür ve Spor Bakanlığı’nda müdür Angeliki Kottaridi, büstün dalgalı saçlarına ve büyülü gözlerine dikkat çekerek, “Onu gördüm… Eskimişliğin ve ilgisizliğin güzel yüzünde bıraktığı yaralara rağmen” dedi. Kırık burunlu heykel, yıllar boyunca oldukça yıpranmıştı.

Kottaridi, heykelin üzerinde harç parçaları olduğunu, çünkü 18 ya da 19. yüzyıllarda bir duvarda yapı malzemesi olarak kullanıldığını belirtti. Arkeologlar, bir Yunan köyünün molozunda bu heykeli bulduktan sonra onu depoya yerleştirdi. Daha sonrasında heykel unutuldu. Kottaridi, “Kimse onun Büyük İskender olduğunu anlamadı” dedi. Ancak Kottaridi, yaklaşık 2 bin 100 yıllık heykelin, imparatorluğu Balkanlar’dan günümüzdeki Pakistan’a kadar uzanan büyük fatihe ait olduğunu hemen bildiğini söyledi.

Kottraridi ve meslektaşları, heykeli temizledikten sonra 2020 yılının sonunda Vergina’daki Aigai Kraliyet Mezarları Müzesi’nde sergilemeyi planlıyor.