Güney Afrikalı Müzisyen Johnny Clegg hayatını kaybetti

Şarkıcı ve söz yazarı Johnny Clegg hayatını kaybetti. Sanatçı 66 yaşındaydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Afrika’da ırkçı apartheid rejimine karşı ‘70’lerde ve 80’lerde ses çıkaran "Beyaz Zulu" lakaplı sanatçı Johnny Clegg 66 yaşında hayatını kaybetti. 2015 yılında pankreas teşhisi konulan sanatçının Johannesburg’daki evinde öldüğü belirtildi.

Güney Afrika hükümeti tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada Clegg’in müziğinin farklı ırklardan halkları birleştirdiği ifade edildi.

JOHNNY CLEGG KİMDİR?

1953’te Bacup’ta doğan Clegg, Zimbabve’de büyüdü. Genç yaşlarında Johannesburg’a geldikten sonra göçmen işçilerle birlikte sokaklarda müzik yapan, Zulu dilini ve kültürünü öğrenmeye başlayan sanatçı Wits Üniversitesinde antropoloji okurken Zulu müziği ve dansları üzerine çalıştı, sonrasında ders verdi. 1969'da bir sokak müzisyeniyle birlikte Juluka grubunu kuran Clegg, dönemin ırkçı rejimini kamusal alanlarda kitlelere ulaştırdığı müziğiyle teşhir etti. Clegg bu yüzden sık sık devlet baskısına ve gözaltılara maruz kaldı.

1979’da Universal Men adlı ilk albümünü çıkaran sanatçı 1987’de Güney Afrika’da ırkçılığa karşı mücadelenin simge lideri Nelson Mandela için yaptığı Asimbonanga şarkısı en popüler parçalarından biri oldu.