Hasankeyf için Louvre Müzesi’nde eylem

Louvre Müzesi’ni işgal eden sanatçılar bedenlerine “Hasankeyf’i Kurtar” yazarak müze ziyaretçilerinin arasında dolaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hasankeyf’in sular altında bırakılmak istenmesine dikkat çekmek isteyen sanatçılar, dünyanın en büyük sanat merkezi olan Louvre Müzesi’ni işgal ederek eylem yaptı.

JinNews'te yer alan habere göre, sanatçılar Hasankeyf’in Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenmesine dikkat çekmek amacıyla Fransa’nın Paris şehrinde bulunan Louvre Müzesi’ni işgal etti. Müze önünde bir araya gelen ressam ve gazeteci Zehra Doğan, sanatçı Armanc Kerborani (juan-Golan Elibeg), sanatçı Thomas Lamouroux ve Aurélie Gerardin ve ZAD yaşayanı aktivist fotoğraf sanatçısı Sadık Çelik Hasankeyf’e dikkat çekti. Ressam Zehra Doğan, sanatçılardan bazılarının bedenleri üzerine Hasankeyf’i çizerken, bazı sanatçılar ise eylemde Hasankeyf’e resimler ve Hasankeyf’e dair bildirilerin yer aldığı resimleri müzede sergiledi.

ZİYARETÇİLER DE DESTEKLEDİ

Kürtçe ağıt ve halk ezgilerini opera ile söyleyen sanatçılar, bedenlerine “Hasankeyf’i Kurtar” yazarak müze ziyaretçilerinin arasında dolaştı. Müze görevlileri tarafından çembere alınan sanatçılar, yapılan eylemin izinsiz olması gerekçesiyle çıkarılmak istendi. Bunun üzerine sanatçılar, Hasankeyf fotoğraflarını müzede bırakmak istedi. Müze görevlileri fotoğrafların toplatılmasına dönük baskı yapsa da sanatçılar bunu kabul etmedi. Kısa bir süre sonra eyleme ilgi gösteren ziyaretçiler, yöredeki fotoğrafları destek amaçlı paylaştı. Tarihi kentin 'tüm dünyanın gözleri önünde yok olmasına sessiz kalınmasının insanlık suçu' olduğunu belirten sanatçılar, UNESCO ve Louvre Müzesi’nin bu kıyıma sessiz kalmamasını istedi.