Yasaklanan 'Queer Balesi' İzmir sokaklarında

Sanatçı Ateş Alpar’ın "Queer Balesi" adlı sergisi Onur Haftası kapsamında yasaklanan etkinlikler arasındaydı. Yasağa tepki gösteren Alpar bu süreçte “Queer Balesi”ni İzmir’in sokaklarına taşıyarak "Korsan Fotoğraf Sergisi" gerçekleştirdi. 

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Fotoğraf sanatçısı Ateş Alpar’ın 7'nci Onur Haftası'nda sergilenecek olan "Queer Balesi" adlı açılış sergisi diğer pek çok etkinlik gibi İzmir Valiliği tarafından kamu güvenliği ve genel ahlakın korunması gibi çeşitli gerekçelerle 14 Haziran’da yasaklanmıştı. 7'nci Onur Haftası yasağına karşı Genç LGBTİ+ Derneği’nin yürütmeyi durdurma istemli başvurusu sonucunda programda yer alan iki etkinlik ve onur yürüyüşü dışında diğer yasak kararları için yürütmenin durdurulmasına karar verildi.

7'nci Onur Haftası kapsamında valiliğin yasakladığı etkinliklerden biri de  Ateş Alpar’ın "Queer Balesi" adlı sergisiydi. Yasağa tepki gösteren Alpar bu süreçte “Queer Balesi”ni İzmir’in sokaklarına taşıyarak "Korsan Fotoğraf Sergisi" gerçekleştirdi. Yasağın kalkmasıyla birlikte bugün saat 20.30’da Alsancak’taki Salon Kasaba'da ziyarete açılacak olan sergi 5 yıldır Türkiye’nin farklı kentlerinde kutlanan onur yürüyüşlerinde çekilen fotoğraflardan oluşuyor.

.

'BİZ BURADAYIZ!' DİYEN ÖZNELERİ GÖRECEKSİNİZ

7'nci Onur Haftası'nda valiliğin yasak kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Alpar, şunları söyledi:

‘’İzmir Valiliği, bu hafta yapılacak olan 7'nci İzmir Onur Haftası etkinliklerini yasaklamıştı. İzmir Barosu ve İzmir Pride Komitesi'nin avukatlarının yasağın geri çekilmesine dair valiliğe başvurmaları ile beraber oy çokluğuyla yasak geri çekildi. 22 etkinliğin ikisinin yasağı hâlâ devam ediyor. Ancak yasağa rağmen mücadele eden her bir LGBTİ+ öznesi gibi, onların direnişlerine tanıklık etmiş olmanın bana verdiği ilhamla sergimi galeriden çıkarıp bu hafta İzmir'in çeşitli sokaklarında 'Korsan Fotoğraf Sergisi' olarak gerçekleştirdim. Bütün direnme biçimlerinin fotoğraflarının bir araya getirilmesiyle oluşturduğum bu sergiyi İzmir’in birçok sokağında, meydan, park ve AVM' lerinde Onur Haftası süresince her gün yapmaya devam ettim. Yasağın kalkmasıyla birlikte bugün ziyarete açılacak olan sergi de; biber gazının gri bulutlarının arasından inatla ortaya çıkan renkli figürleri, rüzgarın yardımıyla doğaya salınan LGBTİ+ bayraklarını, uçuşan bedenleri, yasaklara rağmen topuğunu yere sağlam basarak varlığını göstermeye devam eden, 'biz buradayız!' diyen özneleri göreceksiniz.’’

.

LGBTİ+ ETKİNLİKLERİNİN HEDEF ALINMASIYLA BİR KEZ DAHA KARŞI KARŞIYAYIZ

‘’İzmir Valiliği’nin bu duyurusu etimize kazıdığımız bir belge, kendini sonsuz kere çoğaltan bir tanıklık olarak kalacak’’ diyen Alpar, şöyle devam etti:

‘’Türkiye’de son birkaç yıldır Onur Yürüyüşleri çeşitli gerekçelerle ama en temelde politik nedenlerle yasaklı olmasına rağmen birçok direniş temasıyla ve etkinliklerle var kalma mücadelesi veriyor. Sömürgeci iktidar zihniyetinin kadınlar, hayvanlar, çocuklar ve ekoloji üzerinde etkide bulunduğu her türlü şiddet biçiminin, cinsel tacizin, ötekileştirme edimlerinin tümünü görmezden gelip, LGBTİ+ etkinliklerini hedef almasıyla bir kez daha karşı karşıyayız. LGBTİ+ bireylerin sömürgeci iktidara karşı mücadelesi, hafızanın unutuşa karşı mücadelesi olmak zorundadır.’’