Game of Thrones finali en beğenilmeyen son mu oldu?

Ringer, GoT'un finalinin en beğenilmeyen son olup olmadığını araştırdı: 1600 diziyi inceledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Game of Thrones final bölümünün ardından en çok eleştirilen dizilerden biri haline geldi. Pop kültürü sitesi Ringer, Game of Thrones'un finalinin televizyon tarihinde en beğenilmeyen sonu olup olmadığına bin 600 diziyi inceleyerek yanıt aradı.

Dünyada 150 ülkede yayımlanan Game of Thrones'un son bölümünü sadece ABD'de 19 milyon kişi canlı olarak izlerken İngiltere'de gece saat 2'de uyanıp dizinin finalini izleyen kişi sayısı da yaklaşık 4 milyon.

Dizinin son sezonunun her bölümü Variety'ye göre en az 15 milyona çekilirken, dizinin en çok eleştirilen sezonlarından oldu. Sosyal medyada oluşturulan kampanyalarda yaklaşık 1,5 milyon kişi dizinin son sezonunun yeniden çekilmesi için oy kullanırken, dizinin finaliyle dalga geçen çok sayıda görsel üretildi.

'EN ÇOK NEFRET EDİLEN YAPIM'

Ringer'ın 1.600 diziyi göz önüne alarak yaptığı incelemelere göre Game of Thrones  televizyon tarihinde son sezonu en çok nefret edilen yapım oldu.

IMDb (Internet Movie Database) puanları göz önüne alınarak yapılan analize göre Game of Thrones'un son sezonu IMDb'de yer alan diğer dizilere göre de çok düşük bir puan aldı. 1,5 milyon kişinin oyuyla dizinin genel puanı 10 üzerinden 9,2 olurken, özellikle son sezonun ikinci yarısından itibaren bölüm başına puanlar gittikçe düşüyor. Dördüncü ve altıncı sezon finalleriyle puanlamaları yükselirken sekizinci sezon puanlamalarıyla büyük bir düşüş yaşanıyor.  Son bölümün IMDb puanı 4,3. Son altı bölümün ortalaması ise 6,7.

'EN DÜŞÜK DEĞERLENDİRMEYİ HOUSE OF CARDS ALDI'

Ringer, en az 5 bin kullanıcının oy verdiği 1.600 dizinin bölüm başına düşen puanlamalarını hesapladı; böylece toplamda 130 bin bölüm ve 7.400 sezonu içeren bir analiz gerçekleştirdi. Bu hesaba göre Game of Thrones'un son sezonu, en beğenilmeyen sezonlar arasında en dipteki yüzde 10 arasında yer alırken, dizinin son bölümü en kötü yüzde 1,5'in içinde bulunuyor.

Bir önceki sezonlarına göre son sezonu en düşük değerlemeyi alan dizi ise House of Cards. Başrol oyuncusu Kevin Spacey'ye yöneltilen cinsel taciz iddialarının ardından bu oyuncu dizinin son sezonunda yer almamıştı. House of Cards'tan sonra son sezonu diğer sezonlarına göre en çok beğenilmeyen dizi olarak Game of Thrones geliyor.

'SON SEZONU EN ÇOK BEĞENİLEN DİZİ BREAKING BAD'

Son sezonu ve son bölümü en çok beğenilen diziler ise şöyle: Breaking Bad, Parenthood, Six Feet Under, Person of Interest, The Americans, Angel, Friends, Parks and Recreation, Friday Night Lights, The Office.

'SOSYAL MEDYA ELEŞTİRİLERİ PUANLAMADA ETKİLİ OLABİLİR'

Makalenin yazarları Ben Lindbergh ve Rob Arthur IMDb'nin dizilerin ne kadar iyi olduğuna bakmak konusunda en iyi ve tek adres olmayacağı konusunda uyarıda da bulunuyor. Aynı zamanda Game of Thrones dizisinin son sezonun sosyal medyada aldığı eleştirilerin de puanlamasında etkili olmuş olabileceği aktarıyorlar.

'NEDEN BEĞENİLMEDİ?'

Dizinin son sezonun bu kadar eleştiri almasının temelinde en çok öne çıkan eleştiri dizide yer alan karakterlerin gelişimine, yolculuğuna ve içsel dönüşümüne önceki sezonlar kadar önem verilmemesi ve dizinin yapımcıları ve yazarları David Benioff ile D.B. Weiss'e, Game of Thrones'un uyarlandığı Buz ve Ateşin Şarkısı (A Song of Ice and Fire) kitabının yazarı George R.R. Martin'in Yüzüklerin Efendisi kitabına cevaben yarattığı fantezi dünyasına, son iki sezondur sadık kalınmadığı eleştirisi yöneltiliyor.

Özellikle dördüncü sezon itibariyle dizinin senaryosunun kitaptan kopmasının karakterlerin gelişimine ve Game of Thrones evrenine gerekli özenin gösterilmemesine yol açtığı belirtiliyor. Ancak Game of Thrones'un önceki bölümleriyle çıtayı çok yükselttiği ve son sezonda tahta kim oturursa otursun hayranlarının hiçbir şekilde memnun kalmayacağını dile getiren çok sayıda kişi de var.

George R.R. Martin'in ve HBO'nun dizinin 10 sezon olmasını istemesine rağmen, David Benioff ile D.B. Weiss'in diziyi son sezonu altı bölümden oluşan sekiz sezonda bitirmesinde, Star Wars'un yeni üçlemesinin yapımcılığını üstlenmelerinin payı olduğu da dile getirildi. (Kaynak)