Machu Picchu yok olabilir!

Machu Picchu'ya yapılacak havalimanı tepki gördü: İnka kalıntıları yok olabilir...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Peru'da dünyanın yeni harikası arasında yer alan Machu Picchu'ya ulaşımını kolaylaştırmak gerekçesiyle havalimanı inşa edilecek. İnşaatın İnkaların kültür mirasını yok edeceği belirtiliyor.

UNESCO'nun Dünya Mirası listesindeki Machu Picchu, 2017 yılında 1.5 milyondan fazla ziyaretçi ağırladı. Ancak Machu Picchu'ya daha yakın ve turistleri doğrudan taşımaya imkan veren yeni bir uluslararası havalimanının inşasına başlanması arkeologlar, tarihçiler ve yerel halkta tepki gördü. Yeni havalimanı inşaatını önlemek için bir dilekçe imzalama kampanyası başlatıldı.

Dilekçe kampanyasının başını çeken Cambridge Üniversitesi'nin Perulu sanat tarihçisi Natalia Majluf, şu tepkiyi gösterdi, "Burası insan eliyle şekillendirilmiş, yapılandırılmış bir coğrafya. İnkalar tarafından yapılmış teraslar ve patikalar var. Buraya havaalanı inşa etmek hepsini yok etmek demektir."

KALINTILAR ZARAR GÖRECEK

Şimdiki halde Kutsal Vadi'yi ziyaret etmek isteyenlerin çoğu Cusco kentindeki havalimanı üzerinden geliyor. Ama tek bir pisti bulunan Cusco, Peru'nun başkenti Lima'dan ya da Bolivya'nın başkenti La Paz'dan aktarmalı gelen uçaklardan sadece dar gövdeli olanlarına iniş izni verebiliyor. Chinchero'yu mesken tutacak yeni havalimanı ise Latin Amerika ve ABD'nin büyük şehirlerinden Kutsal Vadi'ye doğrudan uçuş imkanı sunacak. Ancak Güney Kore ve Kanada menşeili şirketlerin ihalesini kapmak için yarıştıkları yeni havalimanından kalkacak uçakların, Ollantaytambo ile onun 348 kilometrekarelik arkeolojik parkının üzerinde alçaktan uçacağına dikkat çekiliyor. Bu da İnka kalıntılarının hesaplanamayacak zararlar görmesi anlamına gelecek.

Hükümetin 2023'te tamamlamayı planladığı inşaatın, Piuray Gölü'ne ve çevresindeki yeraltından gelen su kaynaklarına zarar vereceğine de dikkat çekiliyor. Dilekçe Peru Devlet Başkanı Martín Vizcarra'dan havalimanını Chinchero'ya inşa etmemesini talep ediyor. 600 yıl önce İnka İmparatoru Túpac Inca Yupanqui'nin mülkü olarak inşa edilmiş olan Chinchero'da yerel ekonomi çiftçilik ve turizme dayanıyor. Ama turizmden geçinenler bile havalimanı planından rahatsız. (Kaynak: Sputnik)