Karşılaşmalar sergisi açıldı

‘Karşılaşmalar’ fotoğraf sergisi, 3. LGBTİ+ Gençlik Festivali kapsamında açıldı. Sergi, 12 Mayıs'a kadar Tyke Kafe’de görülebilecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - 3. LGBTİ+ Gençlik Festivali ‘Karşılaşmalar’ fotoğraf sergisi ile açıldı. Sergisi, Tyke Kafe’de ziyaretçilere açık olacak.

İzmir Genç LGBTİ+ Derneği, 8-12 Mayıs tarihleri arasında LGBTİ+ Gençlik Festivali düzenliyor. Sanatçı Ateş Alpar’ın 'Karşılaşmalar' isimli Sergisi’nin açılışıyla başlayan festival programında atölyeler, konserler, paneller, müzik dinletileri de katılımcıları bekliyor. Toplam yirmi fotoğrafın yer aldığı Karşılaşmalar sergisi, Tyke Kafe’de ziyaretçilere açık olacak.

'TEMEL MOTİVASYONUM TOPLUMSAL CİNSİYET İLE İLGİLİ PROBLEMLER'

Karşılaşmalar temalı çalışmalarında temel motivasyonun toplumsal cinsiyet ile ilgili problemlerden doğduğunu ifade eden Alpar, "İki yıl süren OHAL sürecinin de etkisiyle, toplumsal hayatın içinde görmezden gelinen insanların yaşamlarına odaklanmak; insana, toplumsal olana dair temel problemlere beni yaklaştırdı. Bilge Karasu’nun deyimiyle, 'gecenin işçileri' gibi, karanlık sokaklara daldım. Gecenin ve gündüzün, kitlesel eylemlerin ve yürüyüşlerin değişmez ve önemli aktörleri olan lgbti+ çevresi ile ilişki kurdum" dedi.

‘KARŞILAŞMALAR’ SORGULAMA FIRSATINI SUNAR'

"İmajlar, farklı olana tahammülsüzlükten doğan damgalanmalar, dışlanmalar, yarattığı kolektif yaralar kadar; o yaraları iyileştirme girişimlerinde, ortak umutlarında ve dayanışma biçimlerinde bir kıvrım yaratarak toplumsal hafızayı güçlendirici bir unsur olarak karşımıza çıkar" diyen Alpar, "Barlarda, sokaklarda, meydanlarda ve birçok queer partide karşılaştığım bu imajlardan yola çıkarak, bir ortaklığı yakalama imkanı üzerine düşünmeye davet etmek amacıyla bir araya getirdim. Karşılaşmalar, imajlar üzerinden lubun dünyaya, lubun dünya üzerinden insanların var olma biçimlerine, dünya ile etkileşimleri ile ilişkilenme biçimlerimize dair bir sorgulama fırsatını sunar. Ben yalnızca bu fırsatın bir kıvrımından yola çıkarak, bir açıklık yaratmaya çalışıyorum. Queer düşünme biçiminden ve felsefesinden aldığım güçle bu açıklığı daha fazla genişletme çabası taşıyan bu eserler, bu anlamda birer anı olmaktan çok, toplumun bir kesimine dair bir belgesel işlevi görerek kolektif bir mimari çizecektir" şeklinde konuştu. (DUVAR)