Mülkiyeliler Türkiye’nin borcunu konuşuyor

Mülkiye 'Türkiye’nin Borcunu' masaya yatırıyor. Etkinlik 11 Mayıs'ta.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mülkiye İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi  “Mülkiyeliler Türkiye’nin Borcunu Konuşuyor: Kimin Borcu? Kim Ödeyecek?” sempozyumu düzenliyor. 3 oturumdan oluşacak sempozyum 11 Mayıs'ta Mülkiye Kültür Merkezi Prof. Dr. Oral Sander Konferans Salonu’nda saat 10.30’da başlayacak.

“Borç Krizini Anlamak: Arkasındaki Dinamikler” başlıklı birinci oturuma  Korkut Boratav, İzzettin Önder ve Ebru Voyvoda katılacak. Oturumun başkanlığını Nilgün Erdem yapacak.

Ferda Dönmez Atbaşı’nın oturum başkanlığını yapacağı “Kamu, Özel Sektör Ve Hanehalkı Borcu” başlıklı ikinci oturumda Aziz Konukman, Derya Gültekin Karakaş ve Serap Sarıtaş konuşmacılar arasında.

“Kim Ödeyecek” başlıklı son oturumun başkanlığını ise Onur Can Taştan yapacak. Oturumun konuşmacıları Özgür Orhangazi, Ali Rıza Güngen, Pınar Bedirhanoğlu ve Serdal Bahçe olacak.

Mülkiye İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan sempozyum çağrısında Türkiye borçlu. Halk borçlu, özel sektör borçlu, devlet borçlu! Emekçiler banka kredileri, şirketler uluslararası transferler, kamu ise verdiği garantiler ile sınanmakta. Peki bu borç kimin ve borcu kim ödeyecek? Mülkiyeliler Birliği sizi bu soruların cevaplarını tartışmaya çağırıyor” ifadeleri yer aldı.

'BORÇ KRİZİNİN ARKASINDAKİ DİNAMİKLER'

İlk oturumda  borç krizinin arkasındaki dinamikler tartışılacağı sempozyumda Korkut Boratav “Dış Borç Sorununun Kaynakları” başlıklı sunuşunda çevre ekonomilerinin kalkınma paradigmasının yapısal unsurlarından biri olan dış borç sorununu Türkiye ekonomisinin uluslararası sistemdeki yerine referansla ele alacak.

İzzettin Önder, “Her Arz Kendi Talebini Yaratır: Tarihsel ve Türkiye” başlıklı sunuşunda, tarihsel olarak para merkezlerindeki hareketlenmeler ve Türkiye’nin içine düştüğü, düşürüldüğü sömürgecilik oyununu irdeleyecekken Ebru Voyvoda da, “Küresel Borçlanma, Kırılganlıklar ve Eşitsizlikler” başlığı altında 2001 sonrası Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği borçlanma dinamikleri ve “dış borç yükü” sorununun küresel çerçeveden ele alacak.

.

'ÖZEL SEKTÖR VE HANEHALKI BORCU'

İkinci oturumda kamu, özel sektör ve hanehalkı borcu konuşulacak.

Aziz Konukman, “Kamu Kesimi Borçlanma Gereğindeki (KKBG) Artış ve YEP’nin Çözüm Arayışı” başlıklı sunuşunda 2018’in yıllık ve 2019 yılının ilk çeyrek Merkezi Yönetim Bütçesi gerçekleşme verilerinin ışığında, YEP’nin mali disiplin sağlama iddiasındaki Kamu Kesimi Genel Dengesi büyüklükleriyle ilgili öngörülerini değerlendirecek. Derya Gültekin Karakaş, “Türkiye’de Özel Sektör Dış Borçlanması: Kuşbakışı Bir Değerlendirme” başlıklı sunuşunda, Türkiye’de 2000’li yıllardan günümüze özel sektör dış borçluluğunun kuşbakışı bir değerlendirmesini yapacak. Oturumun son konuşmacısı Serap Sarıtaş, “Borcun Sınıfsal Veçheleri: Kim, Ne Kadar ve Neden Borçlu?” sorusuna yanıt arayarak halkın borçluluğu sorununa eğilecek.

'BORCU KİM ÖDEYECEK?'

Son oturumda “Borcu kim ödeyecek?” diye sorusuna Özgür Orhangazi “Krizi Fırsata Çevirmek mi? Finansal Krizlerin Kazananları ve Kaybedenleri” başlıklı sunuşuyla cevap aramaya çalışacak.

Oturumun ikinci konuşmacısı olan Ali Rıza Güngen “Borç Sorunu ve Siyasi Gündeme Etkisi” başlıklı sunumunda, hanelerin borçlarının yapılandırılması ya da borcun bir kısmının silinmesi önerisinin geniş çaplı vergi düzenlemeleri ve alternatif bir ekonomi tartışmasıyla birlikte gündemde tutmanın gerekliliği ve bunun yollarını tartışacak. Pınar Bedirhanoğlu “Güney Ülkelerinde Finansallaşma, Hanehalkı Borçlanması ve Otoriterleşme” başlıklı sunumunda “kredinin gelecek üzerine kumar olduğunu” ileri süren Açık Marksist yaklaşımın temel savlarını yeniden düşünerek çözümlemeye çalışacak. Sempozyum Serdal Bahçe’nin “Türkiye’de Sınıflar ve Borçluluk İlişkisi” başlıklı sunumuşla sona erecek. Bahçe, Türkiye toplumunun sınıfsal kompozisyonu ışığında borçluluk olgusuna ilişkin tespitler yapacak.