Müezzin Uyar: Makamlı ezanı duyunca ağlayanlar oluyor

Sosyal medyada gündem olan müezzin Recep Uyar: Ağlayarak ayrılanları gördüm...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada yabancı turistlere 5 vakit ezanı 5 makamla okuyarak anlattığı görüntülerle gündem olan Bursa Yeşil Cami müezzini Recep Uyar, "Özellikle yabancılara Türkiye'de ezanların, her vakit ezanının 5 ayrı makamda okunduğunu ifade ediyoruz. Tabii onlarda böyle bir adet olmadığı için çok memnun kalıyorlar. Hatta Müslüman olmayanların bile buradan ağlayarak ayrıldığını gördüm" dedi.

Yabancı turistlere vakit ezanlarını anlatırken yeteneği ve sempatik tavrıyla sosyal medyada gündem olan Bursa Yeşil Cami müezzini Recep Uyar, ziyaretçilerine ezanı bu şekilde anlattıklarında çok etkilendiklerini söyledi.

İzmit'te 20 yıl imam hatiplik yaptıktan sonra 2002'de Bursa'daki Yeşil Cami'ye müezzin olan Uyar, İslamiyet'in simgelerinden biri olan ezanın farklı makamlarda okunmasının Türkiye'ye has olduğunu hatırlattı. Diğer İslam ülkelerinde her vaktin aynı tonda okunduğunu dile getiren Uyar, Osmanlı'dan bugüne ezan ve Kur'an-ı Kerim'in güzel okunmasına önem verildiğini belirtti.

'GÜCÜMÜZÜN YETTİĞİ KADAR...'

Yeşil Cami'nin tarihçesini anlatırken Osmanlıdan bugüne taşınan geleneği yansıtmaya çalıştığını söyleyen Uyar şöyle konuştu: "Diyanet İşleri Başkanlığımız da ezana ve Kuran'a güzel okunması noktasında önem veriyor. Bizler de öğrendiğimiz kadarıyla, gücümüzün yettiği kadar özellikle yabancılara, Türkiye'de ezanların, her vakit ezanının 5 ayrı makamda okunduğunu ifade ediyoruz. Tabii onlarda böyle bir adet olmadığı için çok memnun kalıyorlar hatta Müslüman olmayanların bile buradan ağlayarak ayrıldığını gördüm. Diyanet İşleri Başkanlığımızın hizmet içi eğitim kursları var, ezan kursları var. Biz bunlara katılarak ezanın makamlarını öğreniyoruz. Türkiye'de özellikle selatin camilerinde, İstanbul'da makamlı okunuyor ezan. Saba, rast, hicaz, segah ve uşşak makamlarında okunuyor."

Uyar, özellikle camiye gelen yabancı turistlere ezanı sevdirmek için bu uygulamayı başlattıklarını kaydetti. (AA)

Bursa Yeşil Camii müezzini turistleri hayran bıraktıBursa Yeşil Camii müezzini turistleri hayran bıraktı

Etiketler sanat ezan Yeşil Cami