Tavuklarına Mozart dinletiyor

Bursa'da bir çiftlik sahibi tavuklarına klasik müzik dinletiyor. Çiftlikte en çok Mozart seviliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Bursa'nın Uludağ ilçesinde tavuk çiftliği olan Özgür Adıyaman yaklaşık 1200 adet tavuğuna her gün Mozart dinletiyor. Adıyaman, tavuklarına klasik müzik dinletme fikrinin gazetede okuduğu klasik müzik dinletilen ineklerin süt verimi ile ilgili bir makalenin neden olduğunu söylüyor.

Adıyaman, Mozart başta olmak üzere her gün 1200 adet gezen tavuğuna klasik müzik eserlerini dinlettiğini söyledi. "Güneşli günlerde dışarıda tavukları yemlerken klasik müzik açıyoruz" diyen Adıyaman, "Tavukların klasik müzik dinledikten sonra daha verimli ve sağlıklı yumurtladıklarını" düşünüyorum diyor. Adıyaman, günde tavuklardan 800 ila 900 arasında yumurta aldıklarını söylüyor.

Özgür Adıyaman.

"Doğal yumurta" hedefiyle çiftliğini kuran ve okuduğu bir haberden sonra verimi artırmak amacıyla hayvanlarına her gün besteci Wolfgang Amadeus Mozart'ın eserlerini dinleten 22 yaşındaki girişimcinin sattığı yumurtalar, kentte talep görüyor. Çiftlik sahibi Özgür Adıyaman, 2,5 yıl önce Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı'ndan mezun olduğunu ve iş arayışına girdiğini, bulamayınca da kendi işini kurmaya karar verdiğini anlattı.

Çiftliğinde hayvanlarına klasik müzik dinlettiğini belirten Adıyaman, şöyle devam etti: "Yumurta yemi kullanmıyoruz, tavuklara doğal besinler veriyoruz. Doğal ortamda özgürce geziyorlar ve tavuklarıma her gün Mozart dinletiyorum. Bu fikir de aklıma okuduğum bir haberden sonra geldi. Süt ineklerine klasik müzik dinletildiğini ve bunun süt verimini ciddi anlamda artırdığını okudum. Biraz araştırma sonrasında ben de yapmaya karar verdim. 'Tavuklarda da işe yarar mı acaba' diye düşündüm. Sonuçta müzik ruhun gıdasıdır. Tavuklar akşamları tüneklere çıkıyor ve kısık bir ışık veriyoruz. Gün içinde çok fazla gezdikleri için dinlenmeleri gerekiyor. Akşamları başta Mozart olmak üzere yaklaşık 2 saat klasik müzik dinletiyoruz. Güneşli günlerde dışarıda yemlerken de klasik müzik açıyoruz. Tavuklar sabah yumurtluyor ve müzik dinledikleri daha sağlıklı, verimli yumurtladıklarını düşünüyorum.''

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Oğan, bilimsel bulgularla desteklenmese de müziğin tavuklar üzerindeki olumlu etkilerinden bahsedebileceğini söyledi. (AA)