Rutkay Aziz: Fazıl'ı linç etmeye hakkımız yok

Rutkay Aziz, Fazıl Say'a yönelik eleştirilere tepki gösterdi: Fazıl'ı rahat bırakalım, onu linç etmeye hakkımız yok. O piyanosuyla, besteleriyle dünyayı dolaşsın...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sanatçı Rutkay Aziz, Yol TV'de 'Esas Mesele' programına katıldı. Aziz, 31 Mart seçimlerinden, hükümetin kültür politikasına; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fazıl Say’ın konserine katılmasından, muhalif sanatçıların hükümete yakın medya organlarında yer almasına kadar son dönemin tartışılan tüm sorularına cevap verdi.

Onur Toper’in sorularını yanıtlayan Aziz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fazıl Say’ın konserine katılmasıyla başlayan Say’a yönelik eleştirilere, “Fazıl'ı rahat bırakalım, onu linç etmeye hakkımız yok. O piyanosuyla, besteleriyle dünyayı dolaşsın” cevabını verdi.

'BEN AYNI GEMİDE DEĞİLİM'

Rutkay Aziz, son süreçte, muhalif isimlerin hükümete yakın medya organlarında yer almasına yönelik olarak, “Ben hiçbir zaman onlarla aynı gemide olmadım, olmam da” dedi. 2016 yılında yaşamını yitiren Yeşilçam’ın usta oyuncusu Tarık Akan’a özlemini, “Bir yaştan sonra kolay kolay dostluklar oluşturamıyorsunuz” sözleriyle dile getiren Aziz, son süreçte hükümete yaklaşan sanatçıları da “50 yılın sonunda dönenler” olarak niteleyerek, “İnsan neden döner? Herhalde çıkar peşindedir” dedi.

'ÜZÜMCÜ YALNIZ KALMAMALIYDI'

Sanatçı Aziz, oyuncu Levent Üzümcü’nün Oyuncular Sendikası’na yönelik eleştirilerine de hak verdi. “Anlatılan Senin Hikâyendir” adlı oyunu tehdit ve yasaklar yüzünden sahnelenemeyen Levent Üzümcü, Oyuncular Sendikası'na “...şantaj ve tehdit yoluyla oynayacağım sahneler elimden alınıyor, yine tek kelime etmiyorsunuz. Birlikte yürümemizin hiçbir anlamı kalmadı, fahri üyeliğinizden istifa ediyorum” demişti. Rutkay Aziz, Oyuncular Sendikası’nın Levent Üzümcü’yü yalnız bıraktığını söyledi.

'GEÇMİŞTEKİ TİP OLSA YER ALIRIM'

Siyasetin gündemine ve seçimlere de değinen Rutkay Aziz, 24 Haziran’ı “Uzun ve soru işaretli bir gece” olarak niteledi, 31 Mart’ta muhalefetin benzer bir manzarayla karşılaşmamasını temenni ettiğini belirtti. Bu süreçte Millet İttifakı’na büyük görev düştüğünü belirten Aziz, 31 Mart’ta yeni bir pencere açılabileceğine inandığını ve bu konuda umudunu koruduğunu söyledi. Aziz, kendisinin siyaseti düşünüp düşünmediğine yönelik soruya: “Bugün, geçmişteki TİP gibi bir partinin oluşumu yeniden söz konusu olabilse bir dakika bile düşünmeden içinde yer almak isterim. İçinde çok önemli insanlar vardı” diye cevap verdi.

'12 EYLÜL’DE BİLE ÖDENEK ÇIKMIŞTI'

Hükümetin kültür ve sanat politikasını, “Bu ülkenin hiçbir zaman kültür politikası olmadı. İktidarlar, kültür sanatın toplumun kalkınmasındaki önemine ve etkisine inanmadılar” sözleriyle değerlendiren Aziz, AK Parti hükümetleri boyunca özel tiyatrolarla ilgili verdikleri çabaları şöyle özetledi: “Özel tiyatrolara destek yönetmeliği için çok çaba vermiştik. Utanarak söylüyorum 12 Eylül döneminde bu yönetmelik çıkmıştı. Şimdiki iktidar Gezi’ye destek veren pek çok tiyatroyu ödenek dışı bıraktı.”

'ŞU AN TEHDİT YOK'

Toper’in, “Muhalif tutumunuzdan ötürü son süreçte hiç tehdit aldığınız oldu mu?” sorusuna Aziz, “Bir dönem olmuştu ama şu an yok. Olursa da bir şey diyemem, hoş geldi sefa geldi” yanıtını verdi. Faili meçhuller konusuna Cumartesi Anneleri’ni de hatırlatarak değinen Aziz, “Annelere yapılan muamele, uygarlıktan dem vuran bir iktidara yakışmıyor” dedi. (HABER MERKEZİ)