Zeynep Oral: Diktatör Evren'in yasaklarına ilk tepki gösteren Gülriz Sururi'ydi

Türkiye’nin önde gelen tiyatro sanatçılarından Gülriz Sururi, tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında yaşamını yitirdi. Sururi’yi dostları yazar Selim İleri ve yazar-gazeteci Zeynep Oral anlattı: Diktatör Evren’in yasaklarına ilk tepki gösteren Gülriz’di… Derhal TRT’den ayrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin en önemli tiyatro sanatçılarından Gülriz Sururi yaşamını yitirdi. 90 yaşındaki Sururi'nin ölümü, vasiyeti üzerine defin işleminden sonra açıklandı.

'BİR DEVİR KAPANDI'

Türkiye tiyatrosunun önde gelen isimlerinden Gülriz Sururi, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sanatçı kişiliğinin yanı sıra aktivist ve politik duyarlılığıyla da öne çıkan Sururi’yi yakın dostları yazar Selim İleri ve yazar-gazeteci Zeynep Oral anlattı.

Otuz yılı aşkın süre dostlukları olduğunu belirten Selim İleri, sözlerine, “Bir devir kapandı” diyerek başladı. İleri, çok üzgün olduğunu belirterek, “Gülriz, yaşamın herkes için anlamlı ve estetik geçmesi için ömrünü verdi. İnsanların insanca yaşaması için tiyatronun müzikalin tüm imkanlarını kullandı. Onunla birlikte incelik ve nezaket devri kapandı” dedi.

‘SON GÜNÜNE KADAR TOPLUM VE SANAT İÇİN UĞRAŞ VERDİ’

Yazar ve gazeteci Zeynep Oral ise 12 Eylül askeri darbesinde Gülriz Sururi ile birlikte olduklarını belirterek, “Bir dönem kapandı. Son gününe kadar bu toplum ve sanat için uğraş verdi. Hep özgündü. Engin’ine, en büyük aşkına kavuştu. O Engin’in ‘aslan yürekli, serçe bilekli’ Gülriz’iydi” dedi.

Sururi’nin Türkiye tiyatrosunda kadın sanatçılar için önemli mücadeleler verdiğini vurgulayan Oral sözlerini, “Yasaklanan, sansürlenen oyunların mahkemelerinde, 12 Eylül zulmünde, diktatör Kenan Evren Türkçe'ye yasaklar getirdiğinde ilk tepki gösteren Gülriz’di. Derhal TRT’den ayrıldı. Kısa bir süre evvel kadın tiyatrocular sahneden atılmak istendiğinde büyük bir protesto düzenledi. Türk toplumuna büyük dersler verdi: Görmesini, duymasını bilene…” diyerek bitirdi.