Orhan Veli, şiirli yürüyüşle anıldı

Orhan Velİ, ölümünün 68'inci yılında Taksim Meydanı'ndan Aşiyan Mezarlığı'na yapılan şiirli yürüyüşle anıldı. İlki 1996 yılında düzenlenen yürüyüş Orhan Veli'nin kabri başında yapılan anmayla sona erdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat'la beraber şiirde Garip akımının kurucusu Orhan Veli Kanık, ölümünün 68'inci yıl dönümünde yapılan şiirli yürüyüşle anıldı. Orhan Veli'yi anmak için bir araya gelenler Taksim Meydanı'ndan Aşiyan Mezarlığı'na yaklaşık 10 kilometrelik yolu şiir okuyarak yürüdü.

23 YILDIR ŞİİRLERLE YÜRÜYORLAR

1950 yılında hayatını kaybeden büyük şair için sevenleri de 1996'dan itibaren her ölüm yıl dönümünde Taksim'den şairin kabrinin bulunduğu Aşiyan Mezarlığı'na yürüyor. Bu yıl 23'üncü defa bir araya gelen şiir severler büyük ustayı anmak için Taksim Meydanı'nda toplandı. Saat 11.00'da başlayan yürüyüşte grup, Orhan Veli'nin çıkardığı 'Yaprak' isimli dergisinin ilk sayısının bulunduğu çerçeveyi en önde taşıdı. Yürüyüş boyunca kâh Orhan Veli'nin kâh onun arkadaşlarının şiirleri okundu. İki saat boyunca şiirlerle süren yürüyüş Aşiyan Mezarlığı'nda sona erdi.

'ORHAN VELİ YÜRÜMEYİ ÇOK SEVERDİ'

Orhan Veli'nin kabri başında da şiir okuyarak büyük usta anılırken yazar Şeref Özsoy, "Orhan Veli şiiri sokağa çıkardı. Halka indirdi. Şiiri salonlardan kurtardı. Birçok insan Orhan Veli için etkinlik yaptı. Ama Orhan Veli'nin ruhuna dokunan farklı bir şey yapılmalıydı. Ben bunu Orhan Veli'nin kardeşi Adnan Veli'nin yazdığı yazıda buldum. Orhan Veli için, 'Yürümeyi çok severdi. Bazen Taksim'den Sarıyer'e kadar yürüdüğü olurdu' diyor. O cümle ile ben ne yapılması gerektiğini buldum. 1996 yılı 14 Kasım'ı için ilk Orhan Veli Yürüyüşü'nü organize ettik. İlk yürüyüş Taksim'den Sarıyer'e kadar yapıldı. İlk yürüyüşe kız kardeşi Firüzan abla da geldi. O, 'Orhan Veli yürümeyi çok severdi ama Taksim'den Sarıyer'e kadar da parasızlık yüzünden yürürdü' dedi. İlk yürüyüş 7, 8 saat sürünce yol güzergâhında olan Orhan Veli'nin mezarında noktalayalım, dedik. 1997 yılından beri Taksim'den Aşiyan'a kadar yürüyoruz" diye konuştu.

'ORHAN VELİ HAYATI FARKLI YAŞIYORDU'

Şair Bilgin Sayar ise, "Orhan Veli hayatı farklı yaşıyordu. Yaşadığı şehrin, dünyanın farkında olarak, tadını alarak şiirinden bunu görüyoruz. Bizim de düşüncelerimizin daha aydınlık olmasına vesile oluyor. Daha iyi hissetmemize, daha iyi yaşamak için motive olmamıza yardımcı oluyor. Aslında bahsettiği şey aşk" ifadelerini kullandı. (İSTANBUL-DHA)