Sinem Giray Toma: Çektiğim her fotoğraf dokunduğum bir insan olacak

Sinem Giray Toma 2 kız çocuk annesi bir fotoğraf sanatçısı. Aktif olarak kadın derneklerinde yer alıyor. Fotoğraf hayatına ise "Çektiğim her fotoğraf dokunduğum bir insan olacak" diyerek başladı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR  - Toma'nın Cuma günü Balat Kültür Evi’nde açılışı yapılan sergisi bir hafta boyunca açık olacak. İki senedir üzerinde çalıştığı "Erkek Egemen Mesleklerde Kadın Portreleri" ve 4 bin 500 km motor üzerinde yaptığı yolcuğunda karelediği kadınları konu alan "Doğudan Kadın Portreleri" temalı sergisi var. İki bölümden oluşan bu sergide kadınların sosyal yaşamda konumlandırıldığı yer ve kadınların bu konumlandırmalara karşı verdiği mücadele ön plana çıkıyor.

Toma, sergide, erkek egemen mesleklerde fırında ekmek yapan kadından, Kapadokya'da balonu uçuran kadın pilota; ağır işçilik gerektiren demir ustası kadından, ince işçilikle sanatını icra eden telkari ustasına bir çok alanda kadınlara yer vermiş.

Ve bu serginin geliri ise okuyan kız çocuklarına eğitim bursu olarak aktarılacak. Toma, çektiği fotoğrafların öyküsünü şöyle anlattı:

YAPAMAZSIN DİYENLERE İNAT YAPTIM DİYEN KADINLAR

"Çıkış noktam aslında kız çocuklarının eğitilerek önümüzdeki nesilleri yetiştirecek eğitimli anneler olması.. Zihnimde bir soru işareti belirmeye başladı, kadını da erkeği de yetiştiren kadın, ancak ‘yapamazsın’ kelimesinin en çok kullanıldığı birey de kadın! Buradaki çelişki bende gittikçe bir şeyleri sorgulamaya itti. Neticede bu sorgulama beni bu serginin ana fikrinin oluşmasına kadar götürdü. Ve kadınların baskılandığı bir coğrafyada ‘yapamazsın’ kelimesine inat ‘yaptım’ diyen kadınların hikayesine, yaşamına dokunmaya karar verdim. Bu yola başladığımda birçok meslekte kadınla tanıştım, mücadelelerine şahitlik ettim. Bu yolculuk benim için sadece kadınları fotoğrafladığım bir yol değildi, ayrıca ilham aldığım, mücadele veren kadınların varlığından güç aldığım bir yolculuktu.

.

Bu sergiyi yaparken, hayalim bir kadının her şeyi yapabileceğini gösterip, başka kadınların içindeki yapabilme yeteneğini keşfetmesini sağlamaktı. Bu bir sinerji yaratmalıydı çünkü insan bazen içindeki yapabilme yeteneğini, başkasında gördüğü zaman güç alıp, keşfedebiliyor. Bu düşüncelerle ‘Erkek Egemen Mesleklerde Kadın Portreleri’ sergimin ilk etabını paylaştım. Bu serginin hiçbir zaman son bulacağına inanmıyorum. Çünkü bu sergi karşıma çıkan her ‘yapabilen’ kadınla çoğalmaya devam edecek."

.

'KADIN HER YERDE KADIN İDİ!'

"Erkek egemen mesleklerde kadın portreleri sergimin çalışmaları kapsamında farklı bölgelerde insanlara ulaşabilmek için bir yolculuğa çıktım. Buradaki amacım baktığım çerçevenin gördüğüm coğrafyanın farklılık gösterdiğinde daha da zenginleşeceğine olan inancımdı. 4 bin 500 km bir yolculuğu motosiklet üzerinde gerçekleştirdim. Bu yolculukta yolum birçok kadınla kesişti, birçok öyküye ortak oldum, dinledim, anlattım. Kadın her yerde kadın idi! Ve bu şartlar altında bu serginin içerisine ‘Doğu'dan Kadın Portreleri’ni eklememem mümkün değildi.

.

Dolayısıyla bütün bu yaşadıklarımı ve düşündüklerimi bir araya topladığımda hep aynı çerçevede döndüğümü fark ettim. Eğitimde kız çocuklarının desteklenmesi! Bu proje kapsamında kız çocukların eğitilmesinden başlayıp, kadınların başarabilme duygusu ile devam edip, ‘başarmış’ ‘yapabilmiş’ birçok kadınla bir araya geldim. Bugün baktığımda başladığım noktayla aynı yerde olduğumu görüyorum çektiğim her fotoğraf çektiğim bir insan olacak.

Bu serginin geliri kız çocuklarına eğitim bursu olarak aktarılacak. Çünkü bugün eğitilen kız çocuklar yarınki nesilleri eğitecek annelerdir."

(DUVAR)

.