Rembrandt tablosu canlı restore edilecek!

Amsterdam’daki Rijksmuseum, Rembrandt’ın ünlü resmi “Gece Bekçisi”nin izleyicilerin seyredebileceği şekilde restore edileceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - The Guardian gazetesinden Jonathan Jones’un sorularını yanıtlayan Rijksmuseum Genel Direktörü Taco Dibbits, Rembrandt’ın “Gece Bekçisi” resminin restorasyonunun halka açık olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Birkaç yıl süreceği belirtilen restorasyon, internet üzerinden canlı olarak da izlenebilecek. Tablonun restorasyon maliyetinin milyonlarca Euro’yu bulacağı belirtiliyor.

PORTRE DEĞİL AKSİYON RESMEDİLDİ

Rembrandt’ın 1642’de Hollanda’nın Altın Çağı adı verilen dönemde Amsterdam'ın belediye başkanı olan Yüzbaşı Francis Banninck Cocq’un siparişi üzerine yaptığı resim, sanatçının başyapıtlarından biri. Rembrandt, ona poz veren bekçileri sıradan bir portre resmi kompozisyonunda değil, sokakta harekete geçmek üzere oldukları bir pozda betimledi. Sanatçının dramatik ışık kullanımıyla dikkat çeken resim, Rijksmuseum’un sahip olduğu en önemli eserlerden biri. Rembrandt, bu resmi üç yılda tamamladı. 3,5 metre yüksekliğinde ve 4,5 metre genişlikteki resim, portre özellikleri açısından da sanatçının başyapıtı sayılıyor.

En son 1975’te, Hollandalı bir öğretmenin bıçakla resme saldırmasının ardından restore edilen “Gece Bekçisi”nin, geçtiğimiz yıllarda yeniden yıpranmaya başladığı fark edildi. “Resmi sürekli gözlemledik ve 1970’lerde restore edilen alanda renk bozulmaları olduğunu gördük” diyen müze direktörü, yapacakları restorasyonun eski restorasyonu onarma amacı taşıdığını belirtti.

ŞEFFAF ODADA RESTORASYON YAPILACAK

Rijksmuseum, Fransız mimar Jean-Michel Wilmotte’un tasarladığı 7 metre çapındaki şeffaf bir odada restorasyonu yapacak. Uzmanlar, dijital görüntüleme teknikleriyle resmi önce milimetreler halinde inceleyecek. 70 gün devam edecek bu süreçte elde edilen yüksek çözünürlüklü fotoğraflar bilgisayar yardımıyla analiz edilecek. Restorasyon ekibi, bu incelemenin ardından tablonun hangi alanlarında çalışılacağını kararlaştıracak.

Restorasyon sürecinin bu şekilde müzenin içinde halka açık şekilde yapılmasını, bir şefin mutfakta yemek pişirmesini seyretmeye benzeten müze direktörü, bunun sanatseverler için kaçırılmayacak bir fırsat olduğunu belirtiyor.

Daha önce de müze ziyaretçilerinin izleyebileceği şekilde restorasyonlar yapıldı. 2014-2015 arasında Musée D’Orsay, Gustave Courbet’nin “Sanatçının Stüdyosu” resmini bu şekilde restore etmişti. Yine de “Gece Bekçisi” restorasyonu bugüne kadar yapılan en büyük restorasyon etkinliği olacak.

Rembrandt’ın ölümünün 350’inci yıldönümü sebebiyle 15 Şubat 2019’da 400 eseriyle Rijksmuseum’da açılacak sergide, “Gece Bekçisi” resmi de yer alacak. Tablonun restorasyonunun Temmuz 2019’da başlaması planlanıyor. (Derleyen: Melishan Devrim)