Diyarbakır Kitap Fuarı'nda en çok ilgi çeken yazarlar

TÜYAP Kitap Fuarı 3’üncü gününde etkinliklerle devam etti. Fuarın onur konuğu Mıgırdiç Margosyan’ı okurları ve hemşerileri yalnız bırakmazken, yayıncılar da okurların ilgisinden memnun kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - TÜYAP Kitap Fuarı 25 Eylül’de kapılarını açtı. TÜYAP, Türkiye Yayıncılar Birliği, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle 4 yıl aradan sonra açılan Diyarbakır Kitap Fuarı, 30 Eylül 2018’e kadar devam edecek. Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuara 120 yayınevi katıldı. Fuar süresince gerçekleşecek 60 kültür etkinliğinde 250 yazar okurlarıyla buluşacak.

Fuarın onur konuğu ise Mıgırdiç Margosyan. Kitaplarıyla ilgili etkinliklerin yanı sıra Margosyan’ı ve Diyarbakır’ı anlatan bir belgesel film gösterimi de yapıldı. Margosyan okurları için sürpriz ise Aras Yayıncılık’tan çıkan Fıllenema adlı kitap oldu. Fıllename, Margosyan’ın kitaplarını tek ciltte toplayan özel bir kitap.

Fuarın onur konuğu olan Mıgırdiç Margosyan’ı okurları ve hemşerileri yalnız bırakmadı. Margosyan’a kitap imzalatmak isteyen okurlar, Aras Yayıncılık standının önünde 3 gün boyunca kuyruklar oluşturdu. Margosyan ve kitapları hakkında yapılan paneller de yoğun ilgi gördü.

‘DEMİRTAŞ AÇIK ARA ÖNDE’

Fuara katılan yayınevlerinden biri de Dipnot Yayınları. Yayınevi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Seher kitabını yayımlayarak bir anda dikkatleri üzerine çekmişti. Ardından yayınevi milletvekili İdris Baluken’in cezaevinde yazdığı Üç Kırık Dal romanını yayımladı. Dipnot Yayınları son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı Gültan Kışanak’ın Kürt Siyasetinin Mor Rengi adlı çalışmasını okurlara sundu. Yeni yayımlanan bu kitapta Kışanak, gazetecilik deneyimi ile çıkıyor okurun karşısına. Hâlen cezaevinde bulunan Kürt kadın siyasetçilerle yazışarak röportajlar yapan Kışanak, Türkiye’de Kürt, kadın ve siyasetçi olmanın güçlüklerini bir kez daha görünür kılıyor.

Dipnot Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Emir Ali Türkmen, Diyarbakırlı okurun Fanon’un kitaplarına ilgi gösterdiğini söyledi. Yukarıda adını saydığımız üç Kürt siyasetçinin kitaplarına yoğun ilgi olduğunu belirtti. Uzun bir süre önce yayımlanan Seher'in satışıyla ilgili soruya ise, “Demirtaş’ın kitabı açık ara önde. En çok satan kitabımız” şeklinde cevap verdi.

Emir Ali Türkmen.

Aryen Yayınları cezaevinde yazan yazarların kitaplarını yayımlıyor. Hicri İzgören, Dilawer Zeraq ve Özgür Amed cezaevindeki yazarların kitaplarını dayanışma amacıyla imzaladılar. İzgören, birçok okurun cezaevindeki yazarlarla dayanışmak için kitap imzalattığına dikkat çekerek, “Bu çok kıymetli, insanı duygulandıran bir dayanışma örneği idi” dedi.

TOPUZ’UN ‘RÛ Û KÛR’ KİTABI

Gazete Duvar’ın Yayın Yönetmeni Ali Duran Topuz, Kürtçe bir öykü kitabıyla çıktı okurun karşısına. Avesta Yayınları’ndan çıkan Rû û Kûr adlı öykü kitabı hakkında ilk etkinlik ve imza da Diyarbakır Kitap Fuarı’nda gerçekleşti.

Ali Duran Topuz, yeni çıkan öykü kitabı Rû û Kûr'u imzalarken

Yazar-şair Selim Temo ile birlikte Rû û Kûr hakkında söyleşi gerçekleştiren Topuz, kitaptaki hikâyeler ve Koçgiri Kürtçesi ile ilgili bilgiler paylaştı. Rû û Kûr'da yer alan minimal öyküler hem edebi lezzeti hem de Koçgiri Kürtçesi nedeniyle Kürtçe okurunun ilgisini çekti. Topuz, bugün de Avesta Yayınları standında kitabını imzalayacak.

TELLİ VE ERBAŞ SÖYLEŞİLERİ

Şair Ahmet Telli ve Şükrü Erbaş, bir gün arayla fuarda etkinlik düzenlediler. İki şairin de şiirlerini okudukları salonlar doluydu ve birçok okur, şairleri ayakta dinlemek zorunda kaldı.

Ahmet Telli

Kitaplarını imzaladıkları stantların önünde kuyruklar oluştu. Bu manzara iki şairin Diyarbakır’da sevildiğini gösterdiği gibi Diyarbakır’ın şiiri hâlâ sevdiğini göstermesi anlamında da önemliydi.

KÜRT YAYINEVLERİ

Aram, Lîs, Avesta, Peywend, J&J, Nûbihar ve diğer Kürtçe kitaplar basan yayınevleri okura ulaşmakta kimi zorluklar yaşıyorlar. Diyarbakır Kitap Fuarı, bu yayınevlerinin kendini göstermesi, okurlarıyla buluşması için olanak sağladı. Aynı şekilde yazarlar da okurlarıyla söyleşilerde bir araya gelme olanağı buldular ve hem kendi yapıtları hem de Kürtçe edebiyat hakkında konuştular.

Fuarın 3’üncü günü ise Kürtçe şiirin önemli isimlerinden biri olan ve verimli zamanında aramızdan ayrılan Arjen Arî adına düzenlenen şiir ödülleri verildi.

HİCRİ İZGÖREN'E YOĞUN İLGİ

Diyarbakırlı şair Hicri İzgören’in de fuarda bir şiir dinletisi vardı. İzgören’in şiir okuduğu salondaki kalabalık, bir okuru olarak beni sevindirdi elbette. Aklımdan şöyle şeyler geçirdim. Hicri İzgören, Diyarbakır’da yaşıyor. Suriçi’ndeki herhangi bir mekanda onunla karşılaşmak mümkün. Ayrıca İzgören, Diyarbakır’da davet edildiği etkinliklere de katılıyor. Yani aslında ulaşılması en kolay şairlerden biri. Her etkinliğinin kalabalık olması, okurun onunla fotoğraf çektirmek için büyük heves duyması, hem İzgören’in hem de şiirinin sahici olmasıyla ilgilidir.

İzgören’in okurları için küçük bir ipucu vereyim: Toplu Şiirler kitabını Avesta Yayınlar standında imzalıyor. Orada bulamadıysanız bir etkinlik izliyordur. Ya da stantta duramadığı için kapı önüne çıkmış, okurlarıyla ve dostlarıyla sohbet ediyordur.

Okurun yoğun ilgisi ile karşılaşan bir diğer Diyarbakırlı yazar da Şeyhmus Diken’di. “Ahmed Arif: Abisi Olmak Halkının” (İletişim Yay.) ve diğer kitaplarını saatlerce imzaladı demek, abartı olmayacaktır.

Diyarbakır Kitap Fuarı 30 Eylül’e kadar devam edecek.