Jehan Barbur: Sahne benim iç hayvanımı sokağa saldığım yer

Dört şarkılık single çıkartan ve 20 Eylül’de Salon IKSV’de dinleyenleriyle buluşacak olan Jehan Barbur: “Ben karanlığa talip değilim; aydınlığa çıkmaktır niyetim” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Jehan Barbur 2017’de çıkardığı son albümü “Evim Neresi”nin ardından 4 şarkıdan oluşan Kuzgun’u Uçmak single albümünü sevenleriyle paylaşırken, 20 Eylül’de de Salon IKSV’de eski ve yeni şarkılarıyla dinleyenleriyle buluşacak.

Jehan Barbur, prodüktörlüğünü üstlendiği bu çalışmasında kendi söz ve bestesinin yanı sıra bir Behçet Necatigil şiiri “Solgun Bir Gül Dokununca” Fırat Tanış bestesi ile sözleri Cem Karaca’ya bestesi Volkan Başaran’a ait olan “Kirlenmiş Çığlık” bulunuyor. Tüm şarkıların düzenlemesinde Eylül Biçer imzası var. “Kirlenmiş Çığlık”ta Jehan Barbur’a Can Bonomo eşlik ediyor. "Korkma" ve "Başka Biri" şarkılarının söz ve bestesi ise Jehan Barbur'a ait...

Jehan Barbur, 2009’da çıkardığı ilk albümünden itibaren, bir hikâye anlatıcısı olarak, çağdaş kadın ozan geleneğini sürdürme gayretinde… Müzik dünyasında kendine özgü bir yer edinen Barbur, yazı dünyasında da adından söz ettiriyor; Sevmediğim Atlaslar, Çatıdaki Çimenler ve Baba Öyküler kitaplarıyla müzik ve yazıyı eksiltmeden yoluna devam ediyor.

Jehan Barbur’la bir araya gelişimize, Kuzgun’u Uçmak ve 20 Eylül’de Salon IKSV’de vereceği konser vesile oldu… Müzikten, hayattan ve şiirden konuştuk...

Kuzgun’u Uçmak adını verdiğiniz single çıktı, “Kuzgun” sizin içine ifade ediyor?

Kuzgun bir kişi olabileceği gibi, tevekkül ve şifa arayışımı da temsil ediyor aslında. Benden öte bir ben yani... Sükûnete ve huzura özlem... Kuzgun’u uçmak yani o var oluşu anlayıp kabule geçmek, onunla uçmak, birini yahut kendimi de yaşayabilmek. Ama kim ne isterse onu anlasın bence…

 Kuzgun, Poe’nun şiirini anımsattı nedense… Bir anlam yükleyelim mi Kuzgun’a…?

Dediğim gibi aslında ne isterseniz yapın adlarla, başlıklarla... Nasılsa en hakiki mealini hiç söylemeyeceğim. Ama Poe’nun karanlığı dersen evet o da var. Tek farkla: Ben karanlığa talip değilim; aydınlığa çıkmaktır niyetim.

Singleda yer alan Kirlenmiş Çığlık’ta “Bu şarkı birilerine çok geç artık” diyor... Tam da bugünü, bugünün iz düşümünü anlatıyor. Geç mi kaldı?

Sözler Cem Karaca’ya ait. Her şeyi sezmiş usta! Hâlâ söylüyorsak bu şarkıyı bence geç değil. O zaman bırakıp her şeyi, gidelim. Ben köküne kadar yaşamaya yazılıyım. Er yahut geç!

Bu şarkılara sizin çığlığınız diyebilir miyiz? Sokakta düşen bir çocuğun dizleri parçalanmış hali gibi... Nasıl yorumlayalım?

O kadar trajik bulmuyorum ben, sokakta oynayan çocuğun koşarkenki hızlı soluğu desen daha çok mutlu olurum. Onun dışında sen hayatının neresine koymak istersen koymalısın bence…

Jehan Barbur yeter mi diyor bu gidişata?

“Yeter demek yetmiyor” diyor. “Bir şey yap, devin ve hisset; canını perçinle” diyor. Yeter desem ne olur??

'SAHNE, ÇIRILÇIPLAK DELİRDİĞİM YER'

-Behçet Necatigil şiiri “Solgun Bir Gül Dokununca” Fırat Tanış bestesi ile… Şairler, ozanlar sizin vazgeçemedikleriniz diyebilir miyiz?

Şiirdir benim köküm, soluğum, vazgeçemediğim.

Ki Hasan Ali Toptaş’ı özel bir yere koyuyorsunuz sanırım…

Sanmayınız, öyle ve kesinlikle. Onu okumak, toprağı yüzüme sürmekten farksız...

 Yazarlık, prodüktörlük, şiir, turneler… Bu yoğun tempoyu nasıl kaldırıyorsunuz?

“Yaşamaktan tek anladığım bu” deyip arada da aşkla yoğrularak... Aslen hep aşkla... Ben bir düzleme yabancıyım, içim devinmiyorsa öldüm sayarım

Tabii içsel yolculuğunuz sizi yoruyor gibi… Kentler, insanlar, zaman, zamansızlık… Sahnede nasıl oluyorsunuz?

Bazen zorlanıyor bazen uçuyorum. Çırılçıplak delirdiğim yer orası. Sahne benim iç hayvanımı sokağa saldığım yer...

'ÖNCE KENDİM İÇİN YAZIYORUM'

Yazmak için 'İyileşmenin yolu' der  çoğu yazar; ama bir yandan da bu bencilce mi?

İyileşmek istemek gerek önce... Ya da hissetmelere katlanmayı öğrenmek... Ben kendimi deşiyorum. Yoksa yiterim... Ne toplum için ne sanat için; en önce kendim için yazıyorum.

Bir biyografi hazırlığı içindesiniz, nasıl gidiyor?

Şu sıra durgun... Kendi hayatımı yaşamaya çabaladım azcık. Ama yarıladım kitabı. Kışın Gümüşlük beni terbiye eder de oturup bitirirsem iyi olacak.

Yazı ve müzik… Şiir ve hikâye… Jehan Barbur’u nasıl bir yerde tutuyor?

Artık sözü dahi edilmeyen manevi bir yerde... Hakikatte ve gerçeklerden çok uzakta

Ve tabii ki 20 Eylül'de İKSV Salon'dasınız... Neler bekliyor dinleyenleri?

5 solo albümden şarkılar ve tabii ki henüz piyasaya çıkmış olan yeni single albümüm Kuzgun’u Uçmak…