Sovyetler'in ünlü çizgi filmcisi Uspenskiy hayatını kaybetti

Timsah Gena ve Çeburaşka'nın yaratıcısı ünlü çocuk kitapları yazarı Eduard Uspenskiy Moskova'daki evinde yaşamını yitirdi. Uspenskiy'e bir süre önce kanser teşhisi konulmuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sovyetler Birliği'nin en ünlü çizgi film karakterlerinin yaratıcısı ve çocuk kitapları yazarı Eduard Uspenskiy, 80 yaşında Moskova'daki evinde yaşamını yitirdi. 'Timsah Gena' ve 'Çeburaşka' gibi karakterlere hayat veren  Eduard Nikolayeviç Uspenskiy, dünyanın en güzel çocuk romanlarından biri olarak da anılan 'Fedor Amca, Köpeği ve Kedisi'nin de yazarıydı.

1937'de Moskova'da doğan Uspensiy Moskova Havacılık Enstitüsü'nde öğrenciyken çocuklar için hikayeler yazmaya başladı. Timsah Gena'nın hikayesini ilk kez 1966'da yayımlamış 3 yıl sonra hikaye animasyon olarak gösterilmişti. Çeburaşka ise çizgi film olarak ilk kez 1971 yılında televizyonda yayımlanmıştı.

Çizgi filmdeki müziklerden biri olan ve geçen sene hayatını kaybeden Sovyet müzisyen Vladimir Shainskiy tarafından bestelenen şarkı da Rusya'da doğum günlerinde söylenen şarkı haline gelmişti.

Sputniknews'in haberine göre Uspenskiy aynı zamanda Sovyetler Birliği'nde 1960'lı yıllarda Rusça yayımlanan 'İyi Geceler Minikler' adlı çocuk programının da kurucuları arasındaydı.

KREMLİN'DEN TAZİYE MESAJI

Kremlin'den yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Uspenskiy'nin ailesine taziye mesajı yolladığı duyuruldu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Rusya'da tüm kuşaklar bu ünlü yazarın kahramanları ile büyüdü ve o kahramanların taşıdığı iyiliği içselleştirdi" dedi.