Edison’un dinamosu Rahmi M. Koç Müzesi’nde

Edison'un dinamosu Rahmi Koç Müzesi'nde sergileniyor. Dinamo 1887'de üretildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rahmi M. Koç Müzesi, zamanının en yaratıcı mucitlerinden olan Edison’un 9 bin 600 kilometre öteden İstanbul’a getirilen 131 yıllık dinamosunu ziyaretçileriyle buluşturdu. Müzede sergilenen Edison icatlarının sayısı böylece beşe yükseldi.

1887 yılında ABD’nin New York kentinde üretilen dinamo, Edison tarafından 1920’li yıllarda yakın dostu Henry Ford’a verildi. Dinamo, 1985 yılına kadar Henry Ford Müzesi’nde muhafaza edildi, aynı yıl Henry Ford Müzesi tarafından gerçekleştirilen müzayedede Finlay B. Matheson tarafından satın alındı. 2018 yılına kadar Matheson’un özel koleksiyonunda yer alan dinamo, kendisi ve eşi Joanie Matheson tarafından Rahmi M. Koç’a hediye edildi.

Müzedeki diğer Edison icatları

  • Edison Gem Fonograf

Seslerin, bir silindir üzerine mekanik olarak kaydedilmesine ve tekrar edilmesine olanak sağlayan bu alet, 1877 yılında Thomas Edison tarafından icat edildi. İlk zamanlarda çok basit olan fonograf, daha sonraları geliştirilerek yerini gramofona bıraktı. Patenti Edison’a ait olan Gem Fongraf, müzenin Mustafa V. Koç - Lengerhane Binası İletişim Aletleri Bölümü’nde sergileniyor.

  • Fonograf, 1903

Orange, New Jersey, ABD’deki Thomas Edison tarafından imal edildi.

  • Edison Telgraf

Mustafa V. Koç - Lengerhane Binası İletişim Aletleri Bölümü’nde sergilenen bu önemli eser, ABD Patent Ofisi tarafından 22 Şubat 1876’da patentlenmiş orijinal bir model. Model ve şema, Mors Alfabesi yerine kesintisiz olarak gerçek harfleri basacak şekilde geliştirilmiş otomatik bir telgrafı gösterir.

  • Edison Taş Plak

1920’lerde Amerika’daki Edison Laboratuvarı’nda üretilen ve Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenen 78 devirlik plağın adı ‘To a Wild Rose’ / ‘Bir Yaban Gülüne’dir.

(HABER MERKEZİ)

Etiketler müze edison dinamo