Dilop'un 3. sayısı çıktı: Ciwan Haco anlatıyor

İki dilde yayınlanan Dilop'un 3. sayısı çıktı: Ciwan Haco yeni albümünü anlatıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürtçe ve Türkçe olarak Mart ayında yayın hayatına başlayan Dilop dergisinin 3'ncü sayısı çıktı. Hasankeyf ve Sur örneklerinden hareketle, ‘Tarihsel Mekân- Kültürel Miras Yıkımı’'nı dosyalaştıran dergide, Şeyhmus Diken’in moderatörlüğünde bir araya gelen Emin Bulut, Necati Pirinçoğlu ve Büşra Cizrelioğlu Sadak, ‘tarihi-kültürel miras’ın bölgedeki akıbetini irdeliyorlar.

.

Dosyanın sunumunda şöyle deniliyor: “Yüzyıllar öncesinde Moğolların vurduğu, Artukluların onardığı Hasankeyf’i bu kez sularda boğmak; onca medeniyetin iz bıraktığı Sur’u düzleyip arsalaştırmak, betonla (ille de) Osmanlı kostümü biçip giydirmeye çalışmak, sadece tarihinden değil, insanın geleceğinden de çalmaktır."

Geçtiğimiz günlerde yeni bir albümle dinleyicilerinin karşısına çıkan Ciwan Haco ile İnanç Yıldız’ın yaptığı röportaja yer veren Dilop’ta, tarihçi Mehmet Bayrak ‘Kuvayı Milliye’nin Alevi-Bektaşi Alayı ve Şair Sıdkı Baba’ başlıklı yazısıyla tarihten ilginç sayfaları anlatmaya devam ediyor.

Ayrıca, Okay Deprem’in, ‘Çarlıktan Sovyetlere Kürtlerin kısa tarihçesi’nin ikinci bölümüyle yer aldığı dergide, Rêdûr Dîjle de Sovyet Kürtlerinden yazar Ûsivê Beko’nun portresi üzerinden Sovyet Kürtlerine dair ayrı bir pencere açıyor... Barış Avşar ise 'Tammuz ölmez' başlıklı yazısında Sümer mitolojisindeki Tammuz’un öyküsünden hareketle, insanın yaşama hakkına ilelebet hükmedecek bir güç olamayacağını vurguluyor... (HABER MERKEZİ)