Kürt opera sanatçısı Mizgin Tahir için dayanışma gecesi

Mizgin Tahir için dayanışma konseri düzenleniyor. Etkinlik 23 Haziran'da gerçekleşecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR -Halkların Köprüsü Derneği’nin Haziran ayı etkinliği kapsamında İzmir’e gelecek olan Kürt opera sanatçısı Mizgin Tahir, 23 Haziran akşamı, İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde sahne alacak. Konserde dernek üyelerinden oluşan Halkların Korosu’da Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Ermenice birer şarkı seslendirecek.

Kürt destanlarından Meme Alan, Siyabend ü Xece ve Kela Dım Dime üzerine çalışmalarıyla bilinen sanatçı, Mozart’ın iki bestesini de Kürtçeye çevirdi. Dengbejlik kültürü ile operayı buluşturan Tahir, Kürt kültürü ve tarihinin korunması için dengbejlik sanatının yaşatılması gerektiğini düşünüyor.

MİZGİN TAHİR KİMDİR?

Çocukluğu Kürt destanları ve dengbejlik hikayeleri arasında geçen Tahir’in babası da Suriye Kürtleri içerisinde bilinen bir sanatçı. 2005 yılında Şam Üniversitesi Konservatuar bölümünden mezun olan Tahir, 2010 yılında Suriye’den, Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır’da belediyenin Cigerxun Kültür ve Sanat Akademisi’nde koro ve ses eğitimi hocalığı yapan Tahir, 2014 de Batman Belediyesi’nin desteği ile Hasankeyf orkestrasını kurdu. Bu orkestrada yetiştirdiği öğrencilerle birlikte Türkiye’nin pek çok ilinde konserler verdi. Ancak daha sonra var olan siyasal süreçten kaynaklı orkestra dağıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasıyla birlikte yaklaşık 3 ay önce buradaki işine de son verildi. Şimdi evinde kendisine küçük bir stüdyo kurmuş ve müzik çalışmalarına burada devam ediyor. (DUVAR)