Vatikan, Venedik Mimarlık Bienali'nde!

Vatikan bugün açılan Venedik Mimarlık Bienali'ne ilk kez katılıyor. Bienaldeki bir başka ilk ise ünlü İngiliz mimar Norman Foster'ın Vatikan'ın siparişi üzerine bir şapel tasarlayarak ilk kez Venedik'teki bienale katılması.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venedik Mimarlık Bienali'ne ilk kez katılan Vatikan, bir başka ilke daha imza atarak daha önce bu bienale hiç katılmamış olan Norman Foster ile işbirliği yaptı.

Katolik kilisesi, Venedik lagünündeki bir adaya 10 adet birebir ölçekte şapel inşa etti. Şapellerin tümü, mimarlık dünyasının önde gelen isimleri tarafından tasarlandı. Vatikan için çalışan mimarlardan biri de Norman Foster.

VATİKAN BİENALDE!

Kardinal Gianfranco Ravasi'nin önerisiyle bienale katılma kararı alan Vatikan, Rihanna'nın Met galasına papa kostümüyle katılması gibi olaylara son derece ılımlı bakıyor. Son 11 yıldır Vatikan'ın kültür işlerini yürüten Kardinal Ravasi, normalde ruhban sınıfıyla iletişim kurması ihtimali olmayan Donatella Versace gibi pek çok ünlüyle görüşüyor. New York Metropolitan Müzesi'nde kiliseyle moda dünyası arasındaki ilişkiyi araştıran bir sergi açılmasını sağladı, sergi ekim ayına kadar devam ediyor. Lou Reed ve David Bowie'nin müziklerini sevdiğini gizlemeyen Kardinal, Roma Katolik Kilisesi'ni gündemde tutarak kilisenin imajına katkıda bulunacak işler yapmaya özen gösteriyor.

Venedik Mimarlık Bienali kapsamında San Giorgio Maggiore adasında ağaçlık bir alana inşa edilen 10 şapel, 1920'de İsveçli mimar Gunnar Asplund tarafından tasarlanan bir orman şapeli tasarımından esinleniyor. Asplund'un tasarımının çizimleri ve modeli, Vatikan pavyonunda görülebilecek ilk öğe. Vatikan'a ayrılan bölümde görülebilecek şapellerin diğerlerinin mimarları arasında Eduardo Souto de Moura, Terunobu Fujimori ve Norman Foster bulunuyor. Norman Foster, Observer'a yaptığı açıklamada tasarladığı çadır benzeri, ahşap şapeli düşünceye dalmak için ideal bir mekan olarak tanımlıyor.

Modern kiliseleri son derece çirkin bulduğunu belirten Kardinal Ravasi, Vatikan'ın bienale katılmasını, "Güzelliği, sessizliği, mekanı, ormanın yalnızlığını, insanların bir araya toplanmasının verdiği kardeşlik duygusunu yeniden keşfetme arzumuza ulaşmamızı sağlayacak bir adım" olarak yorumluyor.

Kardinal Ravasi'nin kiliseyi sanat dünyasına taşıma çabaları, konservatif Katoliklerden tepki çekebiliyor. Kardinal ise "Güzellik ve sanat yüzyıllardır inancın ve Hristiyan litürjisinin ayrılmaz parçalarıdır" diyor.

Vatikan'ın Kardinal Ravasi sayesinde sanat dünyasıyla kurduğu bağlantının ilk örneği, 2013'te düzenlenen Venedik Sanat Bienali'nde Yaradılış Kitabı'ndan esinlenerek hazırlanmış bir yapıtın sergilenmesiydi.

Kaynak