JediTurk Günlükleri'nin ikincisi açıldı

'JediTurk Günlükleri' Profilo AVM'de. Kurucu Kağan Atsüren, sergi fikrinin çıkışını anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Star Wars sevgisini gelecek nesillere aktarmayı misyon edinen hayran grubu JediTurk, 25 Mayıs Cuma akşamı Han Solo'nun hayatını anlatan yeni film için 300 kişilik bir organizasyon düzenleyerek, yine kostümlerini giyip Cinema Pink salonlarında toplandı. Film gösterimi öncesinde “JediTurk Günlükleri II” sergisinin açılışı da yapıldı. 23 Haziran'a kadar devam edecek sergide, JediTurk'ten 13 kişinin resim, illüstrasyon ve fotoğrafları yer alıyor.

JediTurk'ün kurucularından Kağan Atsüren, ikinci sergiyi düzenledikleri için çok heyecanlı. Geçen yıl “Son  Jedi” (Last Jedi) filmi gösterimi öncesinde, sergi fikrini ve içeriğini Lucasfilm Amerika ile paylaştığını ve projenin çok beğenildiğini söylüyor. “Bu sergideki işler ticari amaçla yapılmış değil. Bu yüzden de ticari amaçla üretilenlerden çok daha etkileyici” diyen Atsüren, aynı zamanda profesyonel bir reklamcı ve eğitmen. Sergiye yapıt veren kişilerden bazılarının sanatla veya çizimle profesyonel olarak uğraşan kişiler olmadığını da belirten Atsüren, sergide yer alacak yapıtları JediTurk ekibinin birlikte seçtiğini belirtiyor.

İLK ETKİNLİK 2005'TE GERÇEKLEŞMİŞ

Kağan Atsüren, JediTurk'ün ilk etkinliğini 2001 yılında 12 kişilik bir ekiple gerçekleştirdiklerini söylüyor. 2005'te “Sith'in İntikamı” (Revenge of the Sith) filminin gösterimi için toplandıklarında 800 kişi olmuşlar ve 5 salonda filmi izlemişler. 2008 yılındaki “Klon Savaşları” (Clone Wars) galasından beri her yeni filmde bir araya geliyorlar. Artık yıllardır birbirlerini tanıyan ekip, film gösterimi öncesinde bazen bilgi yarışması düzenliyor. Kostüm yarışması yaptıklarında ise kendi yaptıkları kostümlerle aralarında yarışıyorlar. Kar amacı gütmeyen JediTurk, yarışmaların sonunda kazananlara etkinlik sponsorlarından hediyeler veriyor.

SALON KARARIYOR, SHOW BAŞLIYOR...

Kağan Atsüren, grubun amacının Star Wars sevgisini her yaştan hayranlarla paylaşmak olduğunu vurguluyor. Yurt dışındaki kostüm kulüplerinin çoğunda 18 yaş sınırı ve orijinal kostüm kullanma gibi zorunluluklar olmasına rağmen JediTurk, kostüm yarışması düzenlediğinde her yaştan kostümlü üyeye sahnesinde yer veriyor. Çoğu kişi, kostümlerini ve kasklarını internetten sipariş etmiyor, kendileri yapıyor ve bu yüzden de aralarında yarışma düzenliyorlar. Yarışma esnasında sadece kostümle sahnede dikildiklerini düşünmeyin. Salonu karartıp ışın kılıçlarıyla şov da yapıyorlar. Yirminci yılını geride bırakan JediTurk ekibinin, özellikle kendi çocuklarına hazırladıkları bazı kostümler yurt dışında bile dikkat çekti. 2015'de “Güç Uyanıyor” (The Force Awakens) gösterimi öncesinde droid BB-8 kostümüyle sahneye çıkan küçük kızın fotoğrafları bütün dünyaya yayıldı.

Kağan Atsüren, JediTurk etkinliklerinin herkese açık olduğunu vurguluyor. “Jedi, Sith, droid, klon veya Mandalorian gibi bir ayrımımız yok” diyor ama tek bir şartı var: “Gunganlar konusunda tereddütteyiz.” Yani Jar Jar Bings kostümüyle gitmediğiniz sürece JediTurk'ün tüm etkinliklerine katılabilirsiniz. Bu aralar Profilo AVM'ye yolunuz düşerse “JediTurk Günlükleri” sergisine mutlaka göz atın. Sergide yer alan bir yağlıboya eserin yanı sıra fotoblok üzerine baskı olan illüstrasyon ve fotoğraflardan beğendiğinizi satın almanız mümkün.

Güç sizinle olsun.