Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde 50. yılında '1968' konuşulacak

MSGÜ'de '50. Yılında 1968 ve Düşüncesi' konusu tartışılacak. Sempozyum 2 gün sürecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris’te başlayıp “Gerçekçi olun imkansızı isteyin” sloganıyla tüm dünyaya yayılan 1968 olaylarının üzerinden 50 yıl geçti. Bu kapsamda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi '50. Yılında 1968 ve Düşüncesi' konulu 2 günlük bir sempozyum düzenleyecek.

Sempozyum, bugün saat 11:00'da Mimar Sinan Üniversitesi'nin Şişli Bomonti Kampüsü'ndeki Fen Edebiyat Fakültesi'nin konferans salonunda başlayacak. Sempozyum'un açılışını Prof. Dr. Zafer Toprak gerçekleştirecek. Toprak, "68: Küreselleşme ve Çağdaş Karşı-Kültürün Doğuşu" konulu konferans verecek. Saat 12:15'te Pen Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral; "Gençtik, Güzeldik, Dünyayı Değiştirecektik" üzerine konuşacak.

Öğleden sonra ise sempozyum; "Dünya Değişirken Toplumsal-Düşünsel oluşumlar" başlığı ile devam edecek. Öğleden sonra ilk olarak "Eğitim Sisteminde Reform Taleplerinin Analizi" başlığı ile Doç. Dr. Demet Lüküslü bir sunum gerçekleştirecek. Doç. Dr. Kurtul Gülenç ve Dr. Öğr. Üyesi Güçlü Ateşoğlu; "Özgürlük Üzerine Bir Hareket ve Düşünsel Kaynakları" başlığı ile konferans verecekler.

Saat 14:15'ten sonra ise 1968 kuşağının sanata etkisi üzerine etkinlikler yer alacak. Gülsün Karamustafa ve Prof. Sadık Karamustafa; "Akademi, 1968 ve Sonrası" üzerine konuşacaklar. Daha sonra, Dr. Öğr. Ü. Osman Erden; "AWC: Sanat Emekçileri Koalisyonu" başlığı ile bir sunum gerçekleştirecek.

Prof. Zeliha Berksoy, Jak Şalom ve Atilla Dorsay 15:30'dan itibaren 1968 olaylarının sinemaya yansımaları üzerine konuşacak, daha sonra da "Vesikalı Yarim" film gösterimi gerçekştirilecek. Film üzerine ünlü sinema oyuncusu Türkan Şoray ile söyleşi yapılacak.

SEMPOZYUMDA 2'NCİ GÜN

Sempozyumun 2'nci gününün (16 Mayıs Çarşamba) açılışını TÜSES eski Başkanı, Bilgi Ünivesitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar yapacak. Şenatalar; '1960’lar Türkiye’sinin Ekonomik ve Sosyal Görünümü'nü anlatacak. Şenatalar, Türkiye'de böyle bir sempozyumun bir üniversite tarafından gerçekleştirilmesini çok değerli bulduğunu, vakti olan herkesin katılmasının yararlı olacağını söyledi.

Sempozyumda bu konferanstan sonra sanat ve kültür ağırlıklı konular ve konuklar yer alacak.

Prof. Dr. Kemal İskender; Sanatta 68 Kuşağı', Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu da Türkiye Sanat Tarihi Yazımında ve Sanat Ortamında 1968'in İzdüşümü' konulu konferanslar verecekler.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Kurucusu ve Onursal Başkanı Faruk Pekin, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Genel Yönetmeni Fahri Aral ve Tarih Dergisi Danışman Editör ve Yazarı Masis Kürkçügül sözlü tarih üzerine konuşmalar gerçekleştirecekler.

Doç. Dr. İlke Boran, Taner Öngür ve Derya Bengi; "Müzik: Yeni sesler – Melodiler- Türler" üzerine konuşacaklar. Saat 16:15'te de Prof. Dr. Ali Akay ve Dr. Öğr. Ü. Zeki Coşkun 2 günlük sempozyumun genel değerlendirmesini yapacak. Sempozyum müzik dinletisi ile kapanşını gerçekleştirecek.