Atatürk karikatürleri sergisi açıldı

Atatürk'ü konu edinen karikatürler bir sergide toplandı! Sergi 24 Mayıs'a kadar görülebilecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Konak Belediyesi Karikatür Müzesi çok özel bir sergiye daha ev sahipliği yapacak. Atatürk’ün şimdiye kadar hiç sergilenmemiş onlarca karikatürünün derlendiği Karikatürlerde Atatürk ve Cumhuriyet sergisi bir dönemin mizah basınına ışık tutacak.

Karikatürlerde Atatürk ve Cumhuriyet sergisi araştırmacı yazar İsmail Şen’in 1919 ile 1938 yılları arasında 50 kadar süreli yerli ve yabancı mizah yayınını inceleyip tarayarak, Osmanlıcadan ve yabancı dillerden Türkçeye çevirisi yapılarak oluşturulmuş bir sergi. Uzun yıllar süren bir çalışma sonunda hazırlanan sergi, Konak Belediyesi Karikatür Müzesi’nde 24 Mayıs tarihine kadar  sanat ve tarihseverlerle buluşacak.

Sergiden kareler...

KİMİNDE BOKSÖR, KİMİNDE GÜREŞÇİ

Gazete Duvar'a konuşan Sergi Koordinatörü Aslı Solmaz "Özellikle 1920'li yıllarda Atatürk'ün yüzlerce karikatürü yayınlanmış, üstelik aklımıza bile gelmeyecek şekillerde. Kiminde boksör kiminde güreşçi. Kiminde elinde süpürge, yerleri süpürürken çizilmiş, kiminde elinde ıstaka ile bilardo başında gösterilmiş. Hatta hindi ve horoz olarak bile karikatürü çizilmiş. Atatürk’ü hiç böyle görmemiştik" dedi.

Atatürk karikatürlerinin, Atatürk'ü alışık olmadığımız bir açıdan görmenin yanında yakın tarihimiz ile ilgili önemli bilgiler verdiğinin altını çizen Solmaz "Onun askeri dehasından ekonomik politikalarına, Çankaya ve Dolmabahçe'de kurulan sofralardaki sohbetlerinden dil ve tarih konusundaki görüşlerine, hatta aşk hayatına kadar her yönünü inceleyen binlerce çalışmaya rastlamak mümkün. Atatürk'ü heykellerde özenle seçilmiş fotoğraflarda banknotlarda görmüş bizler için yaşadığı dönemde yayınlanmış karikatürleri çok ilginçtir" dedi. (DUVAR)

Sergiden kareler...