İskoçya'nın konuğu: DOT Tiyatro

DOT Tiyatro, Gergedanlar oyununu İskoçya'da sahneye koydu. Oyun, faşizm, konformizm gibi konuları işliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Murat Daltaban yönetimindeki DOT Tiyatrosu, Eugène Ionesco'nun klasik eseri Gergedanlar ile İskoçya'ya konuk oldu. 1959 tarihli Gergedanlar oyunu İskoçyalı oyun yazarı Zinnie Harris tarafından güncelleştirilmiş versiyonuyla Murat Daltaban rejisiyle, Türkiyeli ve İskoçyalı oyuncu kadrosuyla sahneye konuldu. Gergedanlar 2017 yılında Uluslararası Edinburgh Tiyatro Festivali'ne katıldıktan sonra 2018 yılında da saygın Royal Lyceum sahnesinde 23 Mart ve 7 Nisan tarihleri arsında iki haftalık bir programda dahil oldu. Gergedanlar, seyircilerden büyük beğeni topladı.

Konformizm, faşizm  ve köktencilik gibi konuları işleyen Gergedanlar oyunu, George Orwell'in Hayvanlar Çiftliği ve Albert Camus'nun Veba'sı gibi eserlerle kıyaslanıyor. Oyunu yeniden uyarlayan Zinnie Harris Gergedanlar'ın sonsuz bir şekilde bugün için de geçerli olan, güçlü bir oyun olduğunu söylüyor. Harris, oyunun belli yerlerde çok komik ve absürd olduğunu bizi durumun saçma sapanlığına gülmeye davet ettiğini ifade ediyor Harris,  projeyi diğer oyun yazarı David Grieg'le konuştuğunda bunun uluslararası bir proje olmasını istediğini yönetmen Murat Daltaban ve DOT ekibiyle çalışmanın onları çok heyecanlandırdığını ifade ediyor.

YIKIMIN BİR PARÇASI OLARAK SES

Murat Daltaban ise oyun hakkında şunları söyledi:

"Gergedanlar'da yıkım bir sese dönüşüyor. Sesle geliyor, insanları sesle zehirliyor. Sinsice dünyayı sesle başkalaştırıyor. Ses yükseldikçe insanlar daha fazla tezahürat yapıyor. İnsanlar başkalarına karşı sağırlaşıyor ve izole oluyor.  Her türlü iletişim aracı bu sesle yok oluyor. Bu gürültülü dünya insanların uzuvlarını ele geçiyor ve içinde yaşadığımız zaman ve mekanı felç ediyor. Bu yüzden bu tekinsiz dünyada yayılan korkuya diz çökmek yerine birbirimize kulak vermeyi denemeliyiz." (HABER MERKEZİ)