AK Partili belediye 'Latmos’a Rahmet Geldi'yi sakıncalı buldu!

AK Partili Selçuk Belediyesi, Hüsnü Ertung’un yazıp yönettiği ve çevre sorunlarına dikkat çeken 'Latmos’a Rahmet Geldi' adlı oyunu sakıncalı buldu. Oyunda rol alan Beritan Erdal Ayna, belediyenin sakıncalı bulup salon vermediği oyunu Cemevi’nde sahneleyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir’in Selçuk ilçesinde, 13 Nisan’da sahnelenecek 'Latmos’a Rahmet Geldi' adlı oyuna AK Partili belediye salon vermedi. Daha önce oyunun sahnelenmesi için 'olur' veren Selçuk Belediyesi Kültür Müdürlüğü, daha sonra oyunu sakıncalı buldu. Müdürlük tiyatroya oyunun sahnelenmesi için salon tahsis etmeyeceğini bir yazıyla iletti. Oyuncu Beritan Erdal Ayna, karara “Oyunu izlemeden, oyundan tek satır okumadan sakıncalı olduğuna nasıl karar verilebilir?” diyerek tepki gösterdi.

3 YILDIR BİR ÇOK YERDE SAHNELENDİ

Ayna, oyunun Latmos antik kentine ömrünü veren Alman arkeolog Analize Peşlov’a bir vefa olduğunu söyledi. Ayna, Hüsnü Ertung’un yazıp yönettiği, çevre sorunlarına dikkat çeken oyunu  yaklaşık üç yıldır çeşitli il ve ilçelerde sahnelediklerini söyledi. Ayna şunları anlattı:

“Hüsnü Ertung’un, ömrünü Aydın Beşparmak dağlarında bulunan Latmos antik kentinin korunmasına adayan ve ‘bizler’ tarafından maden ocağına dönüştürülen bu kenti bizden çok seven ve koruyan Alman Arkeolog Analize Peşlov’a vefa için yazıp yönettiği bir oyun bu. Ankara’dan, İstanbul’dan, Aydın ve ilçelerinden oyuncuların ‘bu vefada biriz’ dediği Latmos’a Rahmet Geldi oyunumuz 13 Nisan günü İzmir Selçuk’ta, Selçuk Belediyesi Kültür Müdürlüğü salonunda oynanacaktı. Ancak Selçuk Belediyesi tarafından oyun ‘sakıncalı’ bulunup verilen tarih iptal edildi.”

Beritan Erdal Ayna

'BİZ BU PROJEDEN BİR ŞEY KAZANMIYORUZ'

Selçuk'un da tarihi bir kent olduğunu hatırlatan Ayna, “İroni de burada” diyerek Selçuk Belediyesi’nin antik kentleri korumayı savunan bir oyunu yasaklamasına anlam veremediklerini söyledi. Ayna şöyle konuştu:

“Hüsnü Ertung’un bir hayali var ve bu hayal artık hepimizin. Analize Peşlov’a bir vefa borcu ödemek. Hüsnü hoca ve Aydınlılar bir komite kurdular, bu oyunu Berlin’de Analize Peşlov daha yaşıyorken onun karşısında oynama hayali için. Ve bu komitenin içindeki herkes birbirinden farklı düşüncelere, partilere yakın insanlar. Ve kimse bir sakınca görmemiştir. Herkes düşüncelerini bir kenara bırakıp bu vefa projesine kenetlenmiş durumda. Biz bu vefa projesinden bir şey kazanmıyoruz. Her birimiz Türkiye’nin değişik illerinden bu vefa için bir araya geldik. Selçukluların yapması gerekeni biz Diyarbakırlılar, İstanbullular, Ankaralılar yapıyoruz."

'TARİHİNE, GELECEĞİNE SAHİP ÇIK DEMEK NE ZAMANDAN BERİ SAKINCALI OLDU'

"Biz onlardan destek beklerken onlar oyunu sakıncalı bulup izin vermiyorlar" diyen Ayna, şöyle devam etti: "‘Kentine, doğana, tarihine, çocuğunun geleceğine sahip çık, onu koru’ demek ne zamandan beri sakıncalı oldu? Bu oyun hiçbir partinin, hiçbir fraksiyonun siyasi düşüncesini yaymak veya onlara yaranmak için yazılmamış aksine hepsini bu vefa projesinde bir olmaya davet eden ve temeline insanı alan bir oyun. İnsanın doğayı, tarihi ve kendisini yok ettiğini vurguluyor. Doğa katliamına, talanına dur diyor. ‘Hayvanlar aç, ormanlar yanıyor, tarih siliniyor’ diye haykırıyor ve tiyatroyu çektiğiniz şu piyasadan çıkarın diye haykırıyor. Bizim samimiyete, kendimizle yüzleşmeye ihtiyacımız var diyor. Alman bir arkeolog bir Aydınlıdan daha çok Aydınlı diyor. Bir Selçukludan daha çok Selçuklu diyor.”

'İNSAN KENDİ EVİNİ DİNAMİTLER Mİ?'

Latmos kentinin herkese emanet olduğunu belirten ve  Selçuk Belediyesi’ne oyunda geçen bir replikle seslenmek istediğini söyleyen Ayna, “İnsan evini dinamitler mi?” dedi. Ayna, “Selçuk Belediyesi bu kararla kendi evini dinamitlemiş ve tarihi katledenlerinin yanında olmuştur. Selçuk’ta bulunan antik kentler bunun hesabını elbet bir gün onlara soracaktır” diye konuştu.

'Latmos’a Rahmet geldi' oyununa sahip çıkacaklarını ve sahnelemeye devam edeceklerini ifade eden Beritan Erdal Ayna, oyunun programı hakkında ise şu bilgileri verdi: “Oyun, 12 Nisan’da Aydın merkezde seyircinin karşısına çıkacak. 13 Nisan’da Selçuk’ta, Cem Evi salonunda sahnelenecek. 16 Nisan’da ise Söke’de, makineye bağlı yaşayan 24 yaşındaki Canberk için, onun yararına sahnelenecek.”