Ümit Yılmaz: Ahmet Kaya gibisi gelmez

Yeni albümünü yayınlayan bağlama sanatçısı Ümit Yılmaz: Ahmet Abi gibisi gelmez...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bağlama sanatçısı Ümit Yılmaz, yeni albümü ‘Siyah’ı müzikseverlerin beğenisine sundu. Daha önce ‘Parmaklarımın Ucunda’ isimli enstrümantal albüm yapan Yılmaz, dokuz yıl aradan sonra bu kez yorumcu kimliği ile dinleyicilerin karşısına çıktı.

Karar'dan Işıl Çalışkan'a bir röportaj veren ve Ahmet Kaya sekiz yıl çalışan, orkestrasında bağlama çalan ve şeflik yapan Yılmaz, bu albümde Kaya’nın ‘Yaşamadın Sen’ isimli parçasını da seslendirdi. Konserlerinde de sık sık Kaya’nın parçalarını okuduğunu söyleyen Yılmaz, “Eserleri arasında kendime yakıştırabildiklerimi, hakkını verebildiklerimi okuyorum. Onu yaşatmaya elimden geldiği kadar devam edeceğim” dedi.

'İYİ BİR YOLDAŞ OLMAYA ÇALIŞTIM' 

Ahmet Kaya şarkılarını seslendirmeyi 'vefa ve saygı borcu' olarak gördüğünü söyleyen bağlama sanatçısı, Kaya'nın müziğini çok etkili bulduğunu belirterek albümde özellikle Kaya'nın hit olmuş bir parçasını okumak istemediğini belirtti. Kaya'nın iyi bir besteci ve yorumcu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Özel bir sanatçı, kolay kolay öyle bir adam gelmez. Paylaşımcıydı, hayata bakışını çok seviyordum ve birçok şeyimiz de ortaktı aslında. İyi bir abi kardeştik, iyi bir yoldaş olmaya çalıştım ona. Olduğumu da düşünüyorum. 2013 yılında Magazin Gazeteci Derneği Ahmet Kaya Özel Ödülü’nü bana verdiler. Ben konserlerimde de Ahmet Kaya şarkıları okuyorum. Eserler arasında kendime yakıştırabildiklerimi, hakkını verebildiklerimi okuyorum. Paylaşmaya da devam edeceğim. Ahmet Kaya’ya tabii ki vefa var ama vefadan önce sevgi saygı var. Bu anlamda çok şanslı hissediyorum. O zaman ‘aman başına bir şey gelir’ diyen insanlar şimdi keşke ‘senin yerinde olsaydık’ diyor. Çünkü hayat çok değişti. Bugün Ahmet Kaya olsaydı her şey çok daha farklı olurdu. Ahmet Abi buruk gitti. Çok içerlendi. Çok üzülüyorum. Keşke böyle olmasaydı" dedi.

Ümit Yılmaz, Ahmet Kaya ile tanışmasını ise şöyle anlattı, "Ahmet Abi’nin bir projesi vardı. Televizyon programında yeni bir orkestra kuracaktı. Bana teklif geldi. Çetin Akdeniz bana, ‘Çalışır mısın? İstiyorlar’ dedi. ‘Giderim abi’ dedim öyle başladı. Ben ilk provaya gittiğimde Ahmet Abi orada yoktu. Ben orada improvize açış yapıyordum. O anda girdi içeri. Ben biraz içime kapanığımdır. O zamanlar daha da öyleydim. Gördü, geldi, oturdu dinledi. 'Bahtiyar' şarkısını söyledi. ‘Gözüm hoşgeldin’ dedi. İsmimi sordu. ‘Kimseyle çalışıyor musun?’ dedi. ‘Çalışmıyorum’ dedim. ‘Albümlere çalışıyorum konservatuvarda öğrenciyim’ dedim. Gel senle biraz konuşalım dedi. Kulis’e geçtik. Kısa bir sohbetten sonra, ‘Sen artık benle çalışıyorsun’ dedi ve biz çalışmaya başladık. Hatta o gün Ahmet abi 7- 8 provanın parasını da peşin verdi. Sonra orkestra şefi oldum. Vefatının son anına kadar çalıştım ve yalnız bırakmadım"

Röportajın tamamı