Dolores O'Riordan'ın dünyayı sallayan şarkısı The Zombie neden yazılmıştı?

Dolores O'Riordan The Zombie şarkısını IRA'nın eyleminde ölen iki çocuk için yazmıştı. O'Riordan şarkı için "grubun en sert parçasıydı" demişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dolores O'Riordan'ın solistliğini yaptığı Cranberries grubu Dreams ve Linger parçalarıyla zaten adım adım yükseliyordu. Ama grup esas çıkışını 1994 yılında Zombie şarkısıyla yapmıştı. Peki Zombie'nin hikayesi neydi?

20 Mart 1993 gününde IRA örgütünün Warrington şehrinde bir çöp kutusuna koyduğu bomba 12 yaşındaki Tim Parry ve 3 yaşındaki Jonathan Ball'u öldürdü. Çok sayıda kişinin yaralandığı eylem hem İngiltere hem de İrlanda'da büyük infial yaratmıştı. Dolores O'Riordan ise yakın bir zamanda Team Rock'a verdiği röportajda, "Sıkıntılar çok büyüktü. Çocuk öldüğünde İngiltere'de turnedeydim ve olan biten her şeyle ilgili çok üzüldüm. bombalar rastgele yerlerde patlıyor ve orada herhangi biri olabilirdi" demişti.

'GENÇKEN İNSAN KORKMUYOR'

Dolores O'Riordan grubun en agresif şarkısı olduğunu söylediği The Zombie'yi  yazmaya nasıl karar verdiğiyle ilgili ise, "Böyle bir olay hakkında şarkı söylemek çok zordu ama gençken insan olaylar hakkında iki defa düşünmüyorsunuz. O işe asılıyor ve yapıyorsunuz sadece. Yaşlandıkça daha fazla korkuyor, daha vesveseli oluyorsunuz" demişti. Parçanın askerlerin ve Kuzey İrlanda'daki çocukların yer aldığı klibini Nirvana'nın Smell Like Teen Spirit'inin videosunu da çeken Samuel Bayer yönetmişti. Cranberries 1995 yılındaki Avrupa Müzik Ödülleri'nde Michael Jackson gibi ağır topları da alt etmeyi başarmıştı.

'YAŞADIKLARIMIZ ÇOK GERÇEKTİ'

Tim Parry'nin babası Colin Parry Dolores O'Riordan'nın ölümüne kadar parçanın oğlu ve Jonathan Ball için yazıldığını bilmediğini ve şarkı için O'Riordan'a teşekkür etti. Colin Parry, şarkının sözlerinin çok güçlü ve gerçek olduğunu söyledi.

Parry, o dönemde Belfast'ta olanlarla ilgili, "İrlandalı bir gruptan böylesine ağır bir parçayı dinlemek çok gerçek bir histi. O zamanki olaylar aileleri gerçek bir biçimde çok etkilemişti. Çok sayıda insan silahlı eylemler sırasında acıya bağışıklık kazanmak zorunda kalmıştı" dedi.  (Kaynak: The Independent)