Sevim Ak edebiyatta 30'uncu yılını kutladı

Yazar Sevim Ak'ın 1987'de başlayan edebiyat serüveni 30 yılını doldurdu... Ak, 30'uncu yılını samimi bir söyleşi ile edebiyat serüvenini paylaşarak kutladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sevim Ak, "Uçurtmam Bulut Şimdi" ile öyküleriyle çocukların hayatlarına, hayallerine dokunmaya başladığında yıl 1987'ydi. Yazar edebiyatla, çocuklarla kurduğu dostluklarla, öyküler hiç durmadan, üreterek geride bıraktığı 30 yılı, dostları ve hayatına dokunduğu okurları ile birlikte geçtiğimiz gün kutladı.

Kadıköy Atölye'de gerçekleştirilen söyleşide Can Çocuk'un editörü Mehmet Erkurt'un soruları üzerinden edebiyat serüvenini anlatan Sevim Ak, kendi çocukluğundan da bahsetti. Aslında yazmak, Sevim Ak için Samsun'da yaşadığı mahallede başlıyor. Burada en az 30 çocuk, akşamları oturup, yaşadıkları komik veya ilginç anıları anlatıyorlar. Bunların hiçbirini unutmak istemediğine karar veren küçük Sevim ise eve her döndüğünde anlatılanları yazmaya başlıyor...

Böylece başlayan yazma merakı, sınıf öğretmeninin "Sevim senin yazın inci gibi, çok güzel yazıyorsun" demesiyle, Ak için hem iyi olduğu hem de takdir edildiği bir eylem haline geliyor. Sevim Ak, "O zamanlar büyüyünce ne olacaksın sorusuna sekreter cevabını verirdim... Mahalledeki teyzeler sekreterlerin yazdığını söylerlerdi" diye anlatıyor gülerek o günleri. Çocukluğunda hiç kısıtlanmadığını, özgürce mahalledeki diğer komşularının evlerine girip çıkabildiğini vurgulayan Ak için kırılma noktalarından biri de ortaokula giderken ailesi ile birlikte İstanbul'a taşınması oluyor. Burada arkadaşlık kurmakta zorlanırken bir yandan da yaşadıklarını yazmaya devam ederek, Samsun'daki arkadaşları ile mektuplaşmaya başlıyor.

Kimya mühendisliği eğitimi alan Ak, Heybeliada'daki bir hastanede çalışmaya başlıyor ve adanın mahalle hayatında kendi çocukluğunu yakalıyor. Çocukları gözlemlemekle, onlarla iletişim kurmakla birçok öykü o zamandan bu zamana bizlere ulaşıyor ve sımsıcak mahalle dostlukları anlatıları olarak hepimizin içinde bir şeylere sesleniyor...

Söyleşide Akı'ı birçok sürpriz bekliyordu. Dinleyicilerden bazıları ve Kadıköy Atölye'de yer alanlar tarafından, Ak'ın kitaplarındaki karakterlere büründükleri bir gösteri gerçekleştirildi. Öykülerini yazarken gazete haberlerinden de ilham aldığını anlatan, çocuklara dair birçok projelerde yer alan, istikrarlı bir şekilde zamana ayak uydurarak yazmaya devam eden Ak'la söyleşi, Ak'ın "Öyküler hiç bitmiyor!" cümlesi ile sonlandı.