Nobel kazanmış yazarı kimse istemedi

 Claude Simon'un Nobel kazanmış romanını hiçbir yayınevi istemedi. Öykü gerçekçi bulunmadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransız yazar Claude Simon İspanya İç Savaşı döneminde geçen Saray isimli romanıyla 1985 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Simon'un hayranı olan yazar Serge Volle  gelecek tepkileri görmek için aynı romanın 50 sayfasını 19 farklı yayınevine tekrar gönderdi.  Yayınevlerinden 12 tanesi romanı reddetti, 7 tanesi geri dönüş bile yapmadı.

The Guardian'ın haberine göre, Volle, kendisine gelen ret mektubunda kitabın iyi kurgulanmış karakterlerle gerçek bir öyküye sahip olmadığını ifade ediyor.  Serge Volle bu yaşananların yayın dünyasındaki Philistinism (entelektüel karşıtı, maddiyatçı)  zihniyeti gösterdiğini savunarak okunması kolay olmayan veya satış rekorları kırmayacak bir kitabın kenara atıldığını söylüyor. Volle "Böyle zamanlarda ciddi kurgu yapan Ishiguro gibi yazarlar hayati önem kazanıyor" diyor.

ROMAN ÜZERİNDEN ORWELL POLEMİĞİ

Meşhur olduğu dönemde Nouveau roman akımının öncüsü olarak kabul edil edilen Claude Simon, Georgics (1981) isimli eseriyle tanınmıştı. Roman, dört sayfa süren cümleleriyle biliniyordu. Nobel Ödülü'nü kazanan Saray'da ise İspanya İç Savaşı'nda Cumhuriyetçiler'in safında beraber savaştıkları George Orwell'e örtülü bir eleştiri olarak biliniyor. Simon daha sonraki demeçlerinde Orwell'in Katalonya'da anarşistlerle birlikte savaştığı iddiasının daha birinci cümleden palavra olduğunu söylemişti.

İngiliz eleştirmen Christopher Hitchens ise Simon'a sert bir cevap vererek Simon'un savaş devam ederken anarşistlere namlularını doğrultan Stalinistlerin safında olduğunu, böylesi gölgeli bir edebiyat eserine Nobel verilmesinin küçük çaplı bir skandal olduğunu belirterek "Bu sahte aydınlarda yayılmış olan entelektüel çürümenin yansımasıdır" demişti.