TYB: Yasak kararı demokratik toplum ilkesine zarar veriyor

Kahta Sulh Ceza Hakimliği'nin, 'Kitap satış ve dağıtımın yasaklanması ve el konulması" kararına ilişkin tepkiler sürüyor. Türkiye Yayıncılar Birliği, kararın acil bir şekilde kaldırılmasını talep ederek; "Herkesi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına daha özenli yaklaşmaya davet ediyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Adıyaman Kahta Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine, Faysal Dağlı’ya ait Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı) ve Fehim Taştekin imzalı Rojava: Kürtlerin Zamanı ve Aytekin Gezici’ye ait Kürt Tarihi kitaplarının yasaklanmasına tepkiler sürüyor. Kitap toplatma kararına ilişkin siyasetçiler, hukukçular ve daha birçok çevreden tepkiler devam ederken Türkiye Yayıncılar Birliği'de konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

TYB'nin (Türkiye Yayıncılar Birliği), kitap dağıtımının yasaklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada "Kitaplara ilişkin alınan her yasak kararıyla Anayasamızda güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına müdahale edilmekte, demokratik toplum ilkesi zarar görmektedir. Bu yasak kararları aynı zamanda halkın bilgi alma hakkını da sınırlamaktadır" ifadeleri yer aldı.

'HUKUKİ İTİRAZ YOLLARINA BAŞVURU YAPMA HAKKI VAR AMA...'

Toplatma kararı verilen kitaplardan Birakuji (Kürtlerin İç Savaşı) ilk kez 1994 yılında, Rojava: Kürtlerin Zamanı 2016 yılında, Kürt Tarihi isimli kitap ise 2013 yılında basıldı.

Türkiye Yayıncılar Birliği, kitap toplatma kararının ardından hukuki itiraz yollarıyla başvuru yapma haklarının olduğunu, ancak kararın kendilerine tebliğ edilmemesinden dolayı hukuksal ve maddi risklerle karşı karşıya bırakıldıklarını belirtti.

Türkiye Yayıncılar Birliği açıklamasını şöyle sürdürdü; "Bilindiği üzere kitaplar basılma sürecinde matbaalar tarafından ilgili savcılıklara verilmektedir. Basın Kanunu’nun 26. maddesi uyarınca ceza davası ancak kitabın teslim alınmasından itibaren 6 ay içinde açılabilir. Bu hak düşürücü bir süredir ve düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkının bir güvencisi olarak kanunda yer almaktadır. Hakkında “satış ve dağıtımın yasaklanması ve el konulması” kararı verilen kitapların hepsi için bu hak düşürücü süre geçmiştir. Buna rağmen karar verilmesi hukuk devleti ve güvenliği ilkesine zarar vermektedir. Herkesin, hakkında verilen bir yargı kararından haberdar edilme ve bu karara ilişkin gecikmeksizin hukuki itiraz yollarına başvuru yapma hakkı vardır. Bu güvenceye rağmen yayınevleri kitapların yasaklanması niteliğini taşıyan kararlardan haberdar edilmemekte ve yeni basım yapma, dağıtıma devam etme gibi hukuksal ve maddi risklerle karşı karşıya bırakılmaktadır"

'KARARIN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ'

Kitap toplatma kararının acil bir şekilde kaldırılmasını talep eden Türkiye Yayıncılar Birliği; "Herkesi düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına daha özenli yaklaşmaya davet ediyoruz" diyerek son olarak şu açıklamayı yaptı: "Türkiye Yayıncılar Birliği olarak, temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasındaki anayasal ölçütlerin aşılarak düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti hakkına müdahale edilmesine, yasaklama ve toplatma kararlarıyla halkın bilgi edinme hakkının sınırlandırılmasına karşı olduğumuzu ve bu tasarrufların demokratik toplum ilkesine zarar verdiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bu konuda mahkemelerimizin daha özenli yaklaşımına ihtiyacımız var." (HABER MERKEZİ)