Antalya Film Festivali'ne alternatif yarışma düzenleniyor

Antalya Film Festivali iptal edildi. Kaan Müjdeci festivale alternatif bir yarışma düzenliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 54'üncü Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışmayı iptal kararının ardından yönetmen Kaan Müjdeci’nin organizasyonuyla festivalle aynı tarihlerde 20-27 Ekim’de Beyoğlu  Sineması’nda alternatif bir ulusal yarışma düzenleniyor.

Bu yıl 54'üncü kez düzenlenecek Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışmayı kaldırma kararının ardından yönetmen Kaan Müjdeci’nin organizasyonuyla bir protesto olarak alternatif bir ulusal yarışma düzenlenecek. Antalya Film Festivali’yle aynı tarihlerde 20-27 Ekim’de Beyoğlu Sineması’nda düzenlenecek ulusal yarışmanın jürisinde Kadir İnanır, Sevin Okyay, Hülya Uçansu, Sarkis, Tayfun Pirselimoğlu ve Nihal Yalçın görev yapacak.

Yarışmaya başvurular 11 Ekim’e kadar buradan yapılabilecek.

'ULUSAL SİNEMA BASKICI BİR ORTAMDA BİÇİMLENİYOR'

.

Organizasyonun sitesinde yer alan manifestoda, Müjdeci ve diğer organizatörler şunları söyledi:

“Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz 54'üncü Ulusal Yarışma, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’in Uluslararası Antalya Film Festivali Ulusal Yarışması’nın iptal edilmesi kararının ardından, sinemanın geleceğine dair duyduğumuz endişe, itiraz etmeye dair acil ihtiyacımız ve pek çok sinemacının ve sinema kuruluşunun tepkisinin verdiği umutla yola çıktı. Bir süredir film festivallerinde sansürün artmasıyla başlayan tedirginliğimiz, Türkiye’nin en köklü sinema organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Uluslararası Antalya Film Festivali hakkındaki hayati kararların, sinemacı ve izleyicilerin kaygıları gözetilmeksizin alınmasıyla birlikte artıyor. Film festivallerinin sinemacılar ve izleyiciler için ve onlar sayesinde düzenlendiğine; sinemacının kaderine, izleyicinin hayata bakışına etki ettiğine inanıyoruz. Ulusal sinema sektörü, özellikle de yeni sinemacılar için gittikçe daha adaletsiz, baskıcı ve cesaret kırıcı bir ortamda biçimleniyor. Bu durum karşısında üzgün ve öfkeli olmaktan başka şeyler de yapabileceğimize inanıyoruz.”

'BİR TANE DAHA CANNES'A İHTİYAÇ YOK!'

“Antalya Film Festivali’nin Cannes gibi olması” sözünü eleştiren manifestoda “Dünyanın bir tane daha Cannes’a ihtiyacı yok ama bizlerin Antalya Film Festivali Ulusal Yarışma’ya ihtiyacımız var” deniyor ve sinemacıların yarışmayı geri istediklerini vurgulanıyor. Metin Antalya’da ismine ödül verilen Behlül Dal’ın mısralarını da içeren “Filmlerimizle ve hayallerimizle; Bir Gün Yine Döneceğiz O Şehre” cümlesiyle noktalanıyor.