Amed Şehir Tiyatrosu'nun hazırladığı 'Mozên Kera'nın prömiyeri bugün yapılacak

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları Aristophanes’in "Eşek Arıları (Yargıçlar)" isimli eserini Kürtçe'ye uyarlayarak sahneleyecek. "Mozên Kera (Dadgeran)"nın prömiyeri yarın yapılacak.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları Aristophanes’in "Eşek Arıları (Yargıçlar)" adlı oyununu, "Mozên Kera (Dadgeran)" ismiyle Kürtçe'ye uyarlayarak sahneye taşıyor. Nazım Hikmet Çalışkan’ın yönettiği oyunun prömiyeri 6 Ekim Cuma günü, saat 19.00’da Amed Şehir Tiyatrosu’nda yapılacak.

Amed Şehir Tiyatrosu yaz döneminin ardından sezon açılışını yeni oyunları olan Mozên Kera ile açıyor. M. Emin Yalçınkaya ve Nazım Hikmet Çalışkan’ın çevirisiyle sahneye taşınan oyun; M.Ö. 4'üncü Yüzyıl'da Antik Yunan’daki adalet sisteminin içinde bulunduğu trajikomik çöküntüyü anlatıyor. Dönemin yargıçlarının keyfi davranışlarının parodisi olan oyunda, yargıçlık mesleğinin çığırından çıkarak, keyfi bir hal alması eleştiriliyor.

'TARİH DEĞİŞSE DE ZİHNİYETİN DEĞİŞMEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ'

Oyunun yönetmeni Nazım Hikmet Çalışkan, “Öyle ki 30 bin kişilik nüfusu olan Atina’da 6 bin yargıç bulunmakta. Yargıçlık yapan kimselerin hukuka dair bir eğitimleri yok. Para karşılığı yargıçlık mesleği sürdürülüyor” diyor.

Oyunun Antik Yunan adalet sisteminin geldiği hukuksuzluk sistemini hicvettiğini söyleyen Çalışkan, “Aslında dönemin yargı sistemi bugünküyle benzerlik taşıyor. Egemenlerin ihtiyaçlarına göre bir yargı sistemini görüyoruz. Tarih değişse de egemenlerin adalete ilişkin zihniyetinin değişmediğini yeniden yaşıyoruz. Kısacası adalet iktidarın meşru alanlarını yaratan bir düzeneğe dönmüştür” diye konuşuyor.

Mozên Kera adlı oyunda; Kemal Ulusoy, Mehmet Emin Yalçınkaya, Özkan Şeker, Zeycan Ateş, Şahperi Alphan, Mahmut Kösem, Mesut Akar ve Dicle Güneş Yavuz rol alıyor. Oyunun ışık tasarımı İsmail Dağ’a, afiş tasarımı ise Deniz İlgin’e ait.

Prömiyeri 6 Ekim’de yapılacak oyunun Ekim ayı içerisinde gösterimi devam edecek. (DUVAR)