Yazar Burhan Sönmez'e, Vaclav Havel Ödülü verildi

Yazar Burhan Sönmez, Vaclav Havel Ödülü’nü ABD'de düzenlenen törenle aldı. Sönmez, "Biz geçmişten gelen anıların hazinesiyle ve geleceğe ait düşlerin güzelliğiyle yaşarız. Hiçbir gücün veya siyasetin, anılarımızı bozmasına veya düşlerimizi ticarileştirmesine izin veremeyiz. Orası edebiyatın yeşerdiği yerdir" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Burhan Sönmez, ABD'de bulunan Vaclav Havel Kütüphane Vakfı'nın özgürlük temelindeki yaratıcı çalışmalara destek olarak verilen Vaclav Havel Ödülü’nü kazandı. Sönmez ödülünü New York'ta düzenlenen törenle aldı.

Edebiyat Haber'in haberine göre, Sönmez'e ödülü veren The New York Review of Books'un baş editörü Ian Buruma konuşmasında baskı altındaki toplumlarda gerçeklerin yok edilmeye çalışıldığını belirtti. Buruma, "Siyahın siyah, beyazın beyaz olduğunu söyleme hakkı insanların elinden alınır. Ama yazarlar çıkıp gerçeği sahiplenir ve siyaha siyah, beyaza beyaz derler. Burhan Sönmez o yazarlardan biri" dedi.

'ÖDÜL BİR YAZARA DEĞİL DÜŞÜNCEYE VERİLDİ'

Buruma’nın ardından Burhan Sönmez konuşma yaptı. Sönmez, "Huzuru Bozanlar ödülünü almak bir onurdur. Bu onuru taşımak için beni seçen jüriye ve Vaclav Havel Kütüphane Vakfı’na teşekkür ederim. Bu ödülün bir yazara değil, bir düşünceye verildiğini biliyorum. Özgürlük düşüncesidir bu. Dünya genelinde pek çok yazar baskı görmekte, sansür edilmekte veya öldürülmekte. O yazarların sesi olmak için buradayım" diye konuştu.

'ANILAR EDEBİYATIN YAŞADIĞI YERDİR'

Anıların hazine olduğunu söyleyen Sönmez, "Biz geçmişten gelen anıların hazinesiyle ve geleceğe ait düşlerin güzelliğiyle yaşarız. Hiçbir gücün veya siyasetin, anılarımızı bozmasına veya düşlerimizi ticarileştirmesine izin veremeyiz. Orası edebiyatın yeşerdiği yerdir" dedi.

'PARILDAYAN BİR DÜŞ DAİMA VAR OLACAKTIR'

"Kalemimizi yitirebiliriz, cesaretimizi, hatta bezen umudumuzu da yitirebiliriz" diyen Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ama ufukta parıldayan bir düş daima var olacaktır. O düş, dünya genelinde farklı renklere sahip olabilir; Afganistan’daki yüzsüz kadınların rengi, cezaevindeki Türk ve Kürt gazetecilerin ve öğretmenlerin rengi, bir kamptaki Arakanlı çocukların rengi veya Charlottesville’de aşağılanan siyahların rengi.

Bütün renkler aynıdır ve tek bir hikayeyi tasvir eder. Zamanımızın hikayesidir bu ve edebiyatımızda yer alır. Edebiyatta ulusal dil yoktur. Hepimiz aynı küresel okyanusa aitiz. Dostoyevski, Pablo Neruda ve Toni Morrison aynı sözcüklerle yazar ve hepimiz o sözcükleri anlarız. Edebiyatın güzelliği buradadır.

Bu güzelliği koruyabilmek için zaman zaman huzuru bozmaya ihtiyaç duyarız. Havel yaptı bunu, Martin Luther King yaptı, Gandhi yaptı. Bazen bedel ödemek zorunda kalırız. Özgürlüğe ve edebiyatın güzelliğine değen bir bedeldir bu.”

BURHAN SÖNMEZ KİMDİR? 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Burhan Sönmez, ilk romanı olan "Kuzey"i 2009 yılında yayımladı. Sönmez, 2011'de "Masumlar" ve 2015'te "İstanbul İstanbul" isimli romanları kaleme aldı.

"Masumlar" romanıyla 2011 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazanan Sönmez, aynı yıl İzmir St. Joseph En İyi Roman Ödülü’ne layık görüldü. Sönmez'in romanları yirmiden fazla ülkede yayımlandı.

Burhan Sönmez, "Bir Dersim Hikâyesi" (2012), "Bana Adını Söyle" (2014) ve "Gezi" (Almanca, 2014) derlemelerinde öyküleriyle yer aldı. Sönmez, Bursa Yazın ve Sanat Derneği tarafından verilen 2015 yılı Öykü Onur Ödülü’nün de sahibi oldu. Sönmez, 2016 yılından beri Uluslararası PEN yönetim kurulunda yer alıyor.