Contemporary İstanbul'un 'konuşan' eserleri

Bu yıl 12.si düzenlenen Contemporary İstanbul 14-17 Eylül tarihleri arasında Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi’nde, 42’si yabancı, 31’i Türk 73 galeriye ve toplamda 1500 esere ev sahipliği yapıyor. Bir tavsiye; alana tek başınıza gidin ve eserlerin başında durup onlarla konuşun.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Contemporary İstanbul, Türkiyeli sanatçıları dünya sanatçılarıyla buluşturan ve dünya sanatını Türkiye’ye taşıyan en önemli araçlardan biri. Bir tavsiye; alana tek başınıza gidin ve  eserlerin başında durup onlarla konuşun. Üstelik eserlerden bazılarının sanatçılarını orada yakalayıp onlarla sohbet edebiliyorsunuz. Ali Elmacı ve Hande Şekerciler’i eserlerinin başında buldum ve hikâyelerini kısaca anlatmalarını istedim.

CİNSİYETİMİZE KARIŞIYORLAR 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Heykel Ana Sanat Dalı’ndan mezun olan Hande Şekerciler, heykellerinde yaptıklarını değil akıllardan geçeni tasvir etmeye çalıştığını belirtiyor ve bizi Contemporary fuarında Gaia Gallery’de “Ecstasy Seies” eserleriyle karşılıyor. “Bizi değiştirmeye çalışan bir sistem var. Daha zayıf ol, kadın gibi davran, erkek gibi davran. Cinsiyetimize karışıyorlar. Kadınsan şöyle davranacaksın, erkeksen böyle… Oysaki içimizde farklı farklı bir sürü duygu ve ruh hali taşıyoruz. Belki de bazen erkek gibi hissediyoruz ve öyle davranmak istiyoruz ya da tam tersi. Neden olmasın? Neden öyle sevemiyoruz?” diyor.

Ayrıca Gaia Gallery’de, Sinan Demirtaş, Şifa Girinci, Nur Gürel, Elektra KB, Gönül Nuhoğlu ve Arda Yalkın’ın da eserlerini görmek mümkün.

Ali Elmacı Eser: Ali Elmacı

KENDİ VARLIĞIMIZLA BESLEDİĞİMİZ SİSTEM 

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden 2010 yılında mezun olan Ali Elmacı, 2007 yılından bu yana çeşitli grup sergilerinde yer alıyor. Galeri Siyah Beyaz kısmında sanatseverlerin ve özellikle çocukların ilgi odağı olan eserlerini orada görevli olan Ayşegül Hanım’dan dinliyoruz. “Burada üç katman var. En altta gördüğünüz gibi sırıtan adamlar; dünyayı yöneten adamların perde arkasında karanlık güçler var. Bu güçler, her daim niyetlerini bu gördüğünüz pembe çiçeklerle saklıyor. Yapay çimen, yapay bahçeler, altın varaklarla… Alt katmanda dünyayı yönetenler var. Ortadaki kapitalist piyasa adama çatalı batırmış onu yediğini görüyorsunuz. Onu yiyor ve yutuyor. İşte bu da kendi varlığımızla beslediğimiz sistem. En üstünde de kafası kesilmiş sanatçı. Şu anki yaşadığımız sosyal ortamın segmentleşmesini Elmacı, bu şekilde anlatıyor.”

Galeri Siyah Beyaz’da Aykut Cömert, Bahadır Çolak, Ebru Döşekçi, Fırat Engin, Uğur Güler, Sıtkı Kösemen ve Ardan Özmenoğlu gibi sanatçıların eserlerine de rastlayabiliyorsunuz.

FİGÜR ÇOĞUNLUKTA OLAN ESERLER

Çalışmalarında teklik ve biriciklik, militarizm, eğitim, ceza, inkılap ve ihtilal gibi konular üzerine yoğunlaşan sanatçı, İhsan Oturmak bu kavramları açabilmek için çeşitli bölgelerdeki köy okulları, camiler, cezaevleri, arkeolojik alanlar veya konusuyla alakalı gördüğü yerlerde araştırmalar yaparak belge niteliği taşıyan materyaller topluyor. Contemporary’in kataloğuna yaptığı açıklamasında: “ ‘Beden’ ile ‘Tin’in birlikteliği, canlının varlığı ile ilgili ise ‘Düşünce’ ve ‘Teknik’te yapılan işin niteliğiyle ilgilidir. Düşüncenin işleyişi ise her zaman için biçime yeni yollar, yeni alternatifler yaratmak için çalışmak zorundadır. Bu nedenle, çalışmalarımı yaparken düşüncelerimin yakın akrabası olan formlardan uzak durmaya çalışıyorum.” diyor.

Sanatçının eserlerinde figürler çoğunlukta. Çünkü eserlerinde bir iş hali var ve işler sorunlarla ilgili. Sorunlar da hep insanlarla ilgili olduğu için var olan bütün problemleri figürlerin bedenlerine yerleştirmeyi seviyor.

RENKLERİN GERÇEKLİĞİ

Victor Lope Arte Contemporaneo galerisine geldiğimizde, İspanyol sanatçı Salustiano siyah, beyaz ve kırmızı tonlardaki renkleri kullanarak sergilediği eserlerle bizleri selamlıyor. Yağ, doğal pigmentler ve tuval üzerine akrilik reçine yapılmış eseri gerçekliğiyle büyülüyor.

Çalışmalarını sanallık kavramı üzerine yoğunlaştıran sanatçı Ali Alışır, fotoğrafların dijital manipülasyonu yoluyla felsefe, sosyoloji, edebiyat ve sinema gibi farklı disiplinlerle vurgulanan toplumsal konuları taşımaya çalışıyor. Bozlu Art Project galerisinde karşımıza çıkan eserlerinde Alışır, iç içe geçmiş kadın figürleriyle başımızı döndürüyor. Bozlu Art Project galerisinde Server Demirtaş, Utku Dervent, Murat Germen, Kazım Karakaya, Çağatay Odabaş, Meliha Sözeri ve Semih Zeki eserlerine de rastlıyoruz.

Eser: Salustiano Eser: Salustiano

YENİ MEDYA İLE DÖNÜŞEN SANAT

Plugin - Natura Nova Sergisi yeni ve değişen dünyamız ile bu dünyadaki yeni deneyimlerimizi en iyi şekilde yakalamayı hedefleyen yeni medya sanatı arasındaki diyaloğa bir bakış sunuyor. Seçkinin tüm işlerinde sanatçılar, doğa temsilinin tam olarak nasıl bir şey olması gerektiği sorusuna yeni ve kendine has cevabını ortaya koyuyorlar.

Sanatçılar arasında Felix Luque, Memo Akten, Onformative, Lia, İdil İlkin gibi isimler yer alıyor. İçinde yaşadığımız hayatın değişim hızı ve her gün maruz kaldığımız sınırsız imge göz önüne alındığında, sanatın zamanı yakalaması ve insanların hayal gücünü tetikleyerek işler yapması her zamankinden daha zor hale gelmiş durumda. Yeni medya tam olarak bu iddiayla ortaya çıkıyor ve sanat izleyicisini, kurumlarını dönüştürüyor.

Yeni medya bazen bizi çevrelemeye, bizimle iletişime geçmeye, bazen değişip ortadan kaybolmaya; ama her zaman bizi heyecanlandırmaya ve şaşırtmaya çalışıyor. Siemens Ev Aletleri, marka özü olan heyecanlandıran olasılıklar, fiziksel ve dijital alanlarda somutlaşan kapsamlı görsel-işitsel deneyimler üzerinde çalışan ve çoğunlukla insan algısına odaklanan doğrusal olmayan anlatılar, geometrik düzen, sinerji ve ortaya çıkan formlar için yeni yöntemler keşfeden sanatçı, Can Büyükberber ve misyonu, insanların kendi olduklarını iddia edebilecekleri dijital sanatlar yaratmalarını sağlayarak yaratıcı olmasını sağlayacak araçlar üreten Marpi’nin eserleriyle heyecan verici ve beklenmedik deneyimler sunuyor. Bizi tamamıyla içine alan, çevreleyen bir odada sergilenen eserler inanılmaz etkileyici anlar yaşatıyor.