Ahmet Mithat Efendi'nin masası kayıp: Yazarın masası onun mevzisidir

Ahmet Mithat Efendi'nin tarihi çalışma masası kayıp. Konuyla ilgili görüştüğümüz Prof. Dr. Handan İnci ve yazar Emrah Serbes, masanın akıbetini öğrenmek için araştırmalara başladıklarını ve konunun takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci yazar Ahmet Mithat Efendi ömrünün son 22 yılını ailesiyle birlikte Beykoz Yalıköy’de yaptırdığı yalıda sürdürdü. Geçtiğimiz günlerde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde görev yapan Prof.Dr. Handan İnci yalının satışa çıkarıldığını duyurdu. Tarihi değeri bulunan yalıda muhafaza edilen ve sonrasında Basın Müzesi'ne verilen Ahmet Mithat Efendi'nin çalışma masasının akıbeti bilinmiyor. Konuyla ilgili Ahmet Mithat Efendi'nin varisçisi Terhan Ulusoy, "Çalışma masasını sergilesinler diye Basın Müzesi’ne verdim. Ama kurul kararıyla sergileniyormuş. Bir daha o masayı da fotoğrafı da görmedim" dedi.

Yeni Şafak gazetesinden Ayşe Olgun'a konuşan Terhan Ulusoy, "Çalışma masasını kayınvalidem saklamış. Yemek masası olarak kullanılıyordu. Bir gün Basın Müzesi’ne gittim baktım A. Mithat Efendi’nin kötü çekilmiş ona hiç benzemeyen bir fotoğrafı duvarda. Ben de çok güzel bir fotoğrafını ve çalışma masasını sergilesinler diye Basın Müzesi’ne verdim. Ama kurul kararıyla sergileniyormuş. Bir daha o masayı da fotoğrafı da görmedim. Ne yaptılar bilmiyorum, bir bilgi de verilmedi" dedi. Bunun üzerine konunun takipçisi olan Prof.Dr. Handan İnci sosyal medyada bir kampanya başlattı.

Gazete Duvar'a konuşan İnci, "Terhan Hanım, masayı hangi yıl verdiğini hatırlamıyor. Kendisiyle birlikte evdeki bilgileri tarayacağız. Akabinde Basın Müzesi'ne gidip işin takipçisi olacağım ve masanın gün yüzüne çıkarılması için çalışacağım" ifadelerinde bulundu.

'MASA, YAZARIN SAVUNMA ALANIDIR'

"Yazarın masası onun mevzisidir" diyen yazar Emrah Serbes konuyla ilgili, "Masa, yazarın bütün savunma alanıdır. Hayata karşı mücadele ettiği her şey o masada cereyan eder. Yurtdışına çıkıp müzeleri gezince görürüz: Goethe'nin masasında silgisi ve kalemi yerli yerinde durur. Nietzsche'nin evine gittiğinizde masası, günlüğü ve son okuduğu kitaplar aynı şekilde muhafaza edilmiştir.

Hem tarihsel hem de edebi açıdan Ahmet Mithat Efendi'nin masası çok önemlidir. Bu masa neredeyse Basın Müzesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti açıklamak zorundadır.

Edip Cansever'in 'Masa'sından sonra Türkçe edebiyatın en önemli masası Ahmet Mithat Efendi'nin masasıdır. O masayı bulacağız" dedi.