Vaclav Havel Ödülü yazar Burhan Sönmez'in oldu

Şair, oyun yazarı ve aynı zamanda Çekya'nın eski cumhurbaşaknı olan Vaclav Havel anısına verilen ödülün sahibi yazar Burhan Sönmez oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yazar Burhan Sönmez, Vaclav Havel Ödülü’nün sahibi oldu. Vaclav Havel Kütüphanesi Vakfı genel müdürü Pavla Niklova, ödülü duyurduğu konuşmasında “Vaclav Havel’in savunduğu demokratik değerler için korkusuzca ayağa kalkan Türkiye’nin en seçkin yazarlarından birine bu ödülü vermekten büyük onur duyuyoruz” dedi.

Şair, oyun yazarı  ve Çekya'nın eski cumhurbaşkanı Vaclav Havel’in anısına verilen ödül için 28 Eylül’de New York Bohemian National Hall’de bir tören düzenlenecek.

Vaclav Havel Ödülü, The New York Review of Books’un baş editörü Ian Buruma tarafından Burhan Sönmez’e takdim edilecek.

New York’taki Vaclav Havel Kütüphane Vakfı tarafından her yıl verilen ödülün sahibi, kitabı İngilizce yayımlanmış yazarlar arasından belirleniyor. Burhan Sönmez’in çeviri hakları 25 dile satılan son romanı İstanbul İstanbul geçen yıl ABD, İngiltere ve Hindistan’da İngilizce yayımlanmıştı.

VACLAV HAVEL KİMDİR?

Aynı zamanda bir yazar olan Çek siyasetçi Václav Havel'in 17 Kasım 2008 günü çekilmiş bir portresi. Aynı zamanda bir yazar olan Çek siyasetçi Vaclav Havel'in 17 Kasım 2008 günü çekilmiş bir portresi.

1936'da Prag'da doğdu. Prag Sanat Akademisi'nde drama üzerine eğitim gören Havel, en bilinen tiyatro eseri The Garden Party'yi 1963 yılında yayımladı. 1968'deki Prag Baharı'ndan sonra gerçekleşen Varşova Paktı'nın Çekoslovakya'yı işgalinden sonra kara listeye alınarak siyasi faaliyetlerde bulunması ve yazı yazması yasaklanan Havel, yaklaşık 4 yıl cezaevinde kaldı. Ancak çalışmalarını ve fikirlerini açıklamayı sürdüren Havel, 18 gün süren kitlesel gösterilerden oluşan ve hükümetin devrilmesiyle sonuçlanan, 1989'daki Kadife Devrim'in öncüsü oldu.

29 Aralık 1989'da devrimi gerçekleştiren Yurtaşlık Forumu tarafından Çekoslovakya Devlet Başkanlığı'na getirildi. 1990'da yapılan serbest seçimlerde Cumhurbaşkanı oldu. 1992'nin Aralık ayında ülkenin Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak barışçıl bir şekilde ikiye bölünmesinde de önemli rol oynayan Havel, yeni Çek Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı seçildi. 1998'de yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Havel, Şubat 2003'te eski siyasi rakiplerinden Václav Klaus tarafından yenilgiye uğratıldı ve Cumhurbaşkanlık dönemi sona erdi.

1990'lı yıllardan bu yana sağlık sorunları olan Havel'in akciğerinin bir bölümü, kanserin yayılmasını önlemek amacıyla 1996 yılında ameliyatla alındı.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve İngiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entelektüeli listelerinde, 2005 yılında 4., 2008 yılında 26. sırada yer almıştır. (HABER MERKEZİ)