Bodrum'da caz geleneği yaratılıyor

Bodrum Caz Festivali 17 Eylül'e kadar devam edecek. Birçok ismin bir araya geldiği festivali Caz Derneği Başkanı ve Festival Küratörü Özlem Oktar Varoğlu'dan dinledik. Oktar Varoğlu, "Bu yıl özellikle ülkemiz sanatçılarını destekleme kararı aldık. Hem moral hem de maddi açıdan kötü yıllar geçiriyoruz. Özellikle Caz Derneği olarak sanatçıların yanında olduğumuzu hissettirmek istedik. Festivali duyurmak için popüler isimlerin mutlaka çok faydası var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Bodrum Caz Festivali başladı. 17 Eylül tarihine kadar sürecek olan festivali, Caz Derneği Başkanı ve Festival Küratörü Özlem Oktar Varoğlu'yla konuştuk. Bodrum'da ilki gerçekleştirilen festival için Oktar Varoğlu, "Bodrum, ülkemizin uluslararası camiada bilinen en önemli turistik destinasyonlarından biri. Ancak son yıllarda kalitesinden çok şey kaybetti. Ne yazık ki şehircilik açısından da mimari olarak da çok hızlı büyümenin getirdiği çirkinleşme yarımadayı sarıyor. Bodrum’da yapılacak iyi bir Caz Festivali, bu kirlenmeye karşı duruşun, kaliteyi davetin bir sembolüdür" dedi.

ö Festivalin açılış töreninden...

Bodrum'da bir ilkle karşı karşıyayız. Bodrum'da caz festivali fikri nasıl doğdu?

Uzun zamandır istediğimiz bir festivaldi. Arkadaşım Devrim Erol bu fikirle geldiğinde çok sevindim. Sanırım zamanı gelmişti. Biz de değerlendirip kabul ettik ve hızlıca çalışmaya başladık.

Ülkemizde geçtiğimiz sene birçok festival iptal edildi. Festival kültürü hakkında ne düşünüyorsunuz?

Festival kültürü, ülkemizin genel kültürü ile birlikte oluşuyor, oluşacak. Ticari mantıkla düşünülerek yapılan festivallerin bu kültüre bir katkısı olduğunu düşünmüyorum. Kültür ve sanatla uğraşan vakıf ve derneklerin gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası festivallerin desteklenerek güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum ki bu kültür ve süreklilik oluşsun. Dikkat ederseniz sivil toplum örgütlerinin yaptığı festivaller küçülerek de olsa hayatta kalmaya çalışıyor çünkü amaç yüce.

Ülkemizde caz müzik yeterince dinleyiciye ulaşabiliyor mu?

Cazı canlı dinlemek lazım. Bunun da mekanı festivaller, konserler ve kulüpler. Ancak maddi desteklerin çok az oluşu arzın da az olmasını getiriyor. Dolayısıyla şimdilik ulaşmıyor diyebilirim. Özellikle İstanbul ve Ankara caza doyarken diğer illerde durum çok iç açıcı değil. Oysa çok önemli projeler ve gruplar oluşuyor. İzleyici ile buluşturmak gerek.

Daha önce de birçok festival yaptınız. Bodrum'u diğerlerinden ayıran unsurlar nelerdir?

Bodrum, ülkemizin uluslararası camiada bilinen en önemli turistik destinasyonlarından biri. Ancak son yıllarda kalitesinden çok şey kaybetti. Ne yazık ki şehircilik açısından da mimari olarak da çok hızlı büyümenin getirdiği çirkinleşme yarımadayı sarıyor. Bodrum’da yapılacak iyi bir Caz Festivali, bu kirlenmeye karşı duruşun, kaliteye davetin bir sembolüdür bence.

'ÜLKE SANATÇILARIMIZI DESTEKLEME KARARI ALDIK'

Festivale birçok sanatçı katılacak. Aralarında Jülide Özçelik, Jehan Barbur gibi popüler sanatçılar da var. İsimleri seçerken nelere dikkat ettiniz?

Bu yıl özellikle ülkemiz sanatçılarını destekleme kararı aldık. Hem moral hem de maddi açıdan kötü yıllar geçiriyoruz. Özellikle Caz Derneği olarak sanatçıların yanında olduğumuzu hissettirmek istedik. Festivali duyurmak için popüler isimlerim mutlaka çok faydası var. Ama içerik ile popüler ihtiyaçları dengelediğimizi düşünüyorum.

Festival kapsamında Caz Fotoğraf Sergisi de düzenlenecek. Bizi bekleyen başka sürprizler de var mı?

Oasis’te, Caz Derneği’nin 22 yıllık arşivinden seçme bazı fotoğraflardan bir Karma Sergi oluşturduk, 17 Eylül’e dek izlenebilecek. Onun dışında gece yarısı eğlencesinin önemli markalarından Club Catamaran, bize o muhteşem katamaranı mekan olarak açtığı için çok mutluyuz. 11 Eylül akşamüstü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yıldızlar Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile sevgili Ömür Göksel’in caz standartlarından oluşan repertuvarı ile denize açılacağız. Ömür Göksel bildiğiniz gibi Frank Sinatra şarkılarını ülkemizde en iyi yorumlayan sanatçılardan biri. Gün batımında başlayacak konser ile Bodrum’un bu önemli mekanında, denizde caz dinleyeceğiz.

Bodrum Caz Festivali bir gelenek haline dönüşecek mi?

Umuyoruz ve diliyoruz. Birçok etken var başarılı olması için. Caz Derneği de LEO Organizasyon da başladığı projeleri sürdürmek konusunda ısrarcıdır. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un da projeyi sahiplenmesi bizler için çok önemliydi. Eğer destek veren kuruluşlar da bu bayrağı ileriki zamanlara taşımak isterse hep birlikte başarılabilir diye umuyoruz.

Bundan sonraki çalışmalarınız neler olacak?

Bir Caz Müzesi oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Umuyorum en kısa zamanda ilk haberlerini yapanlardan olursunuz. Zaman ve yer ayırdığınız için sizlere teşekkür ederiz.