Mötley Crüe'de 'Ö'nün sırrı ne?

80’li yıllarda Glam rock yerini Glam Metal’e bıraktı. Mötley Crüe ise türün en önemli öncülerinden biriydi.

Google Haberlere Abone ol

Nergis Fırtına [email protected]

DUVAR - Glam rock’ın, kendinden sonraki birçok türü etkilediğini söylemiştik. Bunların en başında tabii ki Glam Metal veya bir diğer ismi ile Hair Metal geliyor. 1970’lerin sonu, 1980’lerin başına oluşmaya başlayan Heavy Metal’in bu alt türün en büyük örnekleri arasında Mötley Crüe, Twisted Sister, Ratt, Hanoi Rocks, Bon Jovi ve Dokken gibi gruplar yer alıyor. Hard rock, punk rock ve glam rock’ın bir araya gelmesiyle oluşan bu türün, ABD’li müzik yazarı Stephen Daws’a göre en büyük öncüleri, Aerosmith, Kiss, Boston, The New York Dolls ve Alice Cooper.

Glam Metal tarzının en belirgin özelliklerinden birisi, gitar riflerinin Pop’a yakın olmasının dışında, erkek vokallerin yüksek oktavda şarkı söylemeleri olmuştur. Glam rock döneminde tarzın önemli bir özelliği olan abartılı saç ve makyajlar, glam metal döneminde bir nevi ‘tavan’ yaptı. Hemen örnekleyelim:

Glam metal gruplarından biri ve türe önemli katkılarını sağlamış olan Mötley Crüe’ya biraz daha yakından bakalım.

MÖTLEY CRÜE İLE TANIŞALIM

Orijinal kadrosunu Tommy Lee, Vince Neil, Nikki Sixx ve Mick Mars’ın oluşturduğu Mötley Crüe, 1981 yılında Los Angeles’ta kuruldu. Bu güne kadar 25 milyon albüm satan Mötley Crüe’nun ortaya çıkma öyküsü, davulcu Tommy Lee ve bas gitarist Nikki Sixx’in, daha sonra Mötley Crüe’yu oluşturacak grup elemanlarını aramasıyla başlıyor. Daha önce Nikki Sixx ile beraber London grubunda çalan Greg Leon, grubun ilk gitaristi oluyor. Leon’un ayrılmasından sonra ise onun yerini Mick Mars alıyor. Vince Neil ise, Tommy Lee’nin lise arkadaşı olma kontenjanından gruba dahil oluyor ve ‘Mötley Crüe’, Glam Metal dünyasında kendini göstermeye başlıyor.

‘Ö’ HARFİNİN SIRRI BİRADA SAKLI

Nikki Sixx ilk olarak grubun adını ‘Christmas’ koymak istiyor, ancak grup bu ismi beğenmeyip kabul etmiyor. ‘Uyumsuz bir çete’ olmayan isteyen grup, isimlerini ‘Motley Crew’ olarak belirliyor. Bu sırada isim belirlenirken Alman birası Löwenbrau’yu içen grup biradan çok etkilenmiş olmalı ki, isimlerini ‘Mötley Crüe’ya dönüştürme kararı alıyor.

İlk albümleri ‘Stick to Your Guns/Toast of Your Town’ 1982 yılında Leatür Records’tan çıkıyor. İlk hitleri ‘Too Fast for Love’, 20.000 kopya satıyor. 1984 yılında yükselişe geçen Mötley Crüe, Ozzy Osbourne’un dikkatini çekiyor.

GLAM METAL YILLARI

Mötley Crüe’nun ‘Glam Metal’e geçişi, talihsiz bir olayla başladı. Vince Neil’in kullandığı araçta bulunan Hanoi Rocks grubunun davulcusu Nicholas ‘Razzie’ Dingley, ikilinin yaşadığı kaza sonucunda hayatını kaybetti. 1985 yılında Glam Metal türünde çıkardıkları ‘Theatre of Pain’ albümünü Hanoi Rock’a ve Dingley’ye adadılar. Böylece grubun Glam Metal yolculuğu başlamış oldu.

Mötley Crüe, bu zamana kadar içinde Cindirella, Skid Row ve Poison gibi Glam Metal gruplarını tarzlarıyla etkiledi. Mötley Crüe, bugün hala MTV’nin oluşturduğu listede en iyi metal grupları arasında gösterilmektedir.